SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har hentet inspirasjon fra et av Norges bistandsprogrammer når han lanserer forslag om grunnrenteskatt på fiskeri.

Fylkesnes sier til VG at fisk som tas av havgående fartøyer som lander fisken i Norge og sender den nedfryst ut til lavkostland for foredling, gir lite verdier til fellesskapet.

– Det er et globalt problem.

– Grunnen til at man ikke har grunnrentebeskatning på fiskeri fra før, er at man har ment at fiskeriene skaper verdier langs kysten, gjennom videre foredling og arbeidsplasser langs hele kysten.

Han mener situasjonen ikke er slik lenger.

– Med større kvoter og båter, sendes stadig mer av fisken ut av landet til bearbeiding helt andre steder sier Fylkesnes til VG.

Hans foreslår å innføre grunnrenteskatt på fisk som blir fraktet videre uten å bli bearbeidet i Norge, mens fisk som blir levert på land og foredlet her, slipper beskatning.

Dette ble gjort i bistandsprogrammet «Fisk for utvikling»-programmet i Namibia og det er her SV-nestlederen har hentet inspirasjon fra.

– Det var en supersuksess. Og det er samme type løsning jeg vil ha i Norge. Det har vært en våt drøm jeg har hatt lenge, sier han. Det vil være en måte å få fiskeripolitikken på riktig spor. Den skal skape verdier på land, ikke bare være en arena for privat berikelse, sier han til VG.

– Spesielt

Fiskarlagsleder Kåre Heggebø sier til Fiskeribladet at han ikke skjønner hvor Fylkesnes vil med forslaget.

– Hvordan man skal utforme noe slikt, klarer jeg ikke se for meg. Dette virker litt spesielt.

Det såkalte «Skatteutvalget», som nå gjør en helhetlig gjennomgang av det norske skattesystemet, skal etter planen legge frem sin utredning i desember. Heggebø sier han er klar over at det finnes de som ønsker en ressursbeskatning i fiskerinæringa.

– At det kommer en debatt i etterkant av dette, er vi forberedt på. Men vi føler oss trygge på at vi har gode argumenter for at fiskerinæringa ikke skal behandles på samme måte som havbruksnæringa. Fiskeriene er i en helt annen situasjon. I tillegg bidrar næringa i veldig stor grad til det norske samfunnet allerede, sier Heggebø.

– Vil gi flere arbeidsplasser

Fylkesnes er på sin side overbevist om hans forslag garantert vil gi vekst for kysten. Han sier til VG at det foregår mer foredling av norsk fisk i utlandet enn i Norge, og at industrien derfor skriker etter mer råvare.

– Det er utrolig at vi har tillatt det. Dette er et kraftig insentiv til å skape verdier på land, og å snu en utvikling av kystsamfunn som dør.

Fylkesnes mener at mer levering til mottakene og landindustrien i Norge vil kunne skape flere helårsarbeidsplasser i fiskemottak, og mindre sesongbasert arbeid.

Ifølge VG håper han å få med seg både Ap og Sp på forslaget.