Kristian, som presiserer at han blir 13 i løpet av året, er i Trondheim på fiskerimessen med sin far Børre Johannessen. Han er interessert i alt som har å gjøre med fiske, spesielt elektronikk og motorer.

Ungdomsfiskerne Kristian Johannessen 12 år, (t.h) og Asbjørn Solheim Løvdal 14 år Foto: Privat

Ble sliten

I sommer debuterte han også som fisker, og tjente rundt 11. 000 kroner på breiflabbfiske. Kristian kommer fra en familie med mange fiskere. Bestefaren, Rudolf Johannessen, er en nestor i fiskermiljøet og har hatt mange verv i ulike organisasjoner. Storebror er fisker, men selv synes Kristian det er litt tidlig å ta den avgjørelsen.

– Det kan skje, sier han på spørsmålet om han også vil bli fisker.

I sommer fikk han prøvd seg med lange dager på havet. Det var fint synes han, men litt hardt også. Særlig da været var dårlig. De lengste turene var han ute i ni timer.

– Jeg ble sliten. Lå bare på sofaen da jeg kom hjem. Sov mye.

Noen av pengene han tjente i sommer gikk til ekkolodd og kartplotter. Og en flunkende ny klokke.

Fin erfaring

Faren er fornøyd med ungdomsfiskeordningen og at sønnen har fått prøvd seg som fisker i sommer. Selv om han erfarer at fiskernes areal krymper inn, og at stadig flere næringer vil etablere seg på havet, mener han at fiskeri er et framtidsrettet yrke.

– Den friheten min far hadde på havet er borte, men det kommer kanskje nye muligheter, som kongekrabben, eller andre, nye arter, sier han.

Børre Johannessen (t.v.) og sønnen Kristian Johannessen på Norfishing messen i Trondheim. Foto: Kjersti Sandvik

I tillegg til vindmøller er det kommet mye torskeoppdrett langs Helgelandskysten.

– Det er snart ikke plass til mer aktivitet her nå. Vi får stadig nye utfordringer fra myndighetene, og noen er absolutt ikke nødvendige. Men i det store og hele, er det fortsatt bra å være fisker, sier Børre Johannessen.

Ungdomsfiskeordningen
  • Ordningen er for ungdom som fyller 12 år senest i 2022, og som ikke har fylt 25 år på forskriftens ikrafttredelsestidspunkt
  • Fangst av kongekrabbe under ungdomsfiskeordningen gjelder for ungdom som fyller 16 år senest i 2022 og som er bosatt i Finnmark.
  • Ordningen er ikke åpen for manntallsførte fiskere eller personer som har fylt 25 år.
  • Innenfor ungdomsfiskeordningen kan det per person og per fartøy ikke omsettes fangst for mer enn 50 000 kroner.
  • Fisket kan drives med følgende redskaper: stang og håndsnøre, en juksamaskin, garn med samlet lengde på inntil 210 meter, liner med inntil 300 angler, og inntil 20 teiner eller ruser
  • I fisket etter leppefisk er kun teiner tillatt.
  • Fartøyet som blir brukt i ungdomsfiskeordninga skal være registrert i Fiskeridirektoratet sitt merkeregister, Småbåtregisteret hos Redningsselskapet eller Skipsregisteret.
Kilde: Fiskeridirektoratet