Det er en økning på 530 tonn fra i fjor, opplyser Havforskningsinstituttet i en pressemelding fredag.

Kongekrabbetoktet i det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark, ble i år gjennomført i tidsrommet 5.-26. september. Fjorder og åpne havområder ble undersøkt med trål, teiner og videoslede. Under toktet ble det til sammen tatt 88 tråltrekk og 79 videostasjoner.

Forskerne bruker videoslede for direkte telling av krabbe på bunnen, og fisket også med teiner på 27 stasjoner. Krabbe som tas opp med trål eller teiner bidrar til kartlegging av størrelse og kjønnssammensetningen i bestanden, viser Havforskningsinstituttet til.

Bestandsansvarlig for kongekrabbe ved HI, Carsten Hvingel. Foto: Gunnar Sætra

Økning i antall fangstbare hanner

– I år som i fjor var det periodevis fangstforbud etter kongekrabbe i toktperioden. Dette sikret oss både god dekning og gjennomføring av toktet. Resultatet fra årets tokt viser en øking i antallet fangstbare hanner, som tilsier at en økning av kvoten er forsvarlig, sier bestandsansvarlig for kongekrabbe Carsten Hvingel i pressemeldingen.

Årlig overvåkes spredningen av kongekrabbe nordover fra kysten av Finnmark, utenfor det kvoteregulerte området. Det skjer gjennom økosystemtoktet, som dekker hele Barentshavet utenfor kystsonene. HI opplyser at det foreløpig ikke er registrert kongekrabbe lenger nord.

I juni ble det også gjennomført et teinetokt for å kartlegge tetthet og spredning av kongekrabbe vest for Nordkapp.

– Tettheten av krabbe i dette området er 1000 ganger lavere enn i det kvoteregulerte området. Det viser at intensiteten i det frie fisket holder tettheten av krabbe på et lavt nivå, sier Hvingel i meldingen.

Utenfor det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark, anbefales det fortsatt fritt fiske av kongekrabbe.