Det blir tema når fiskerinæringa inviteres til digitalt seminar om fremtidens fiskerikontroll klokken 09.00 onsdag formiddag. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen, fiskeridirektør Per Sandberg og Jan Roger Lerbukt i Hermes er blant dem som står på programmet.

Mer informasjon finner du her.

Utfordringer i kontrollen

Det er Fiskeridirektoratet og SINTEF Ocean som står bak, og utgangspunktet er fiskerikontrollutvalgets rapport Framtidens fiskerikontroll. Den pekte på store utfordringer i norsk fiskerikontroll.

– Særlig pekes det på at nærmest all rapportering gjennom verdikjeden er basert på egenrapportering og ikke-verifiserbare data, skriver Fiskeridirektoratet i invitasjonen på hjemmesidene sine.

Dette gir rom for å omgå fiskerilovgivningen. Og løsningen utvalget peker på er automatisering og digitalisering. Dette vil kunne gi en rekke gevinster som markedstilgang og effektivitet, skriver direktoratet.

Digitalisering

Den teknologiske utviklingen gir mulighet for automatisert og verifiserbar innsamling av data, som kan sikre korrekt registrering av ressursuttaket.

Utviklingen åpner også for å flytte ressursregistrering og kvoteavregning fra landingstidspunktet til tidspunktet ressursuttaket faktisk skjer.

Med dette som bakteppe vil direktoratet og Sintef Ocean samle næring, leverandørindustri, forvaltning og FoU-institusjoner til debatt.