Det skriver forbundet i et høringssvar til Forsvarsdepartementet.

Samtidig som nye skyte- og øvingsfelt (SØF) er planlagt, skal 38 andre legges ned, og 49 skytefelt skal beholdes. I hovedsak er det på Sør- og Østlandet mange av skytefeltene skal nedlegges, mens de nye skal etableres i hovedsak på trøndelagskysten og utenfor Finnmark.

Fiskebåt mener at de nye skytefeltene vil få langt større følger for fiskeriene enn de eksisterende.

Betydelig sjøareal

– Det er i utgangspunktet positivt at flere av skyte- og øvingsfeltene avvikles, men de nye områdene som er foreslått utgjør betydelig sjøareal og vil i langt større grad berøre fiskeriinteresser, sier avdelingsleder i Fiskebåt, Tor Are Vaskinn i en melding som er lagt ut på Fiskebåts nettsider.

Han tilføyer:

– Etter det vi kan se er ikke hensynet til fiskeriene nevnt i forskriften, men skal ivaretas under utarbeidelse av skytefeltinstrukser. Fiskebåt mener dette ikke gir fiskeriene tilstrekkelig vern og krever at fiskeriaktiviteten gis et overordnet vern i forskriften.

I høringssvaret til Forsvarsdepartementet lister Fiskebåt opp følgende felt som kan bli berørt:

  • Halten I og II – et område der det fiskes vassild utenfor Norges territorialgrense.
  • Sørøya I og II ligger i hovedsak utenfor territorialfarvannet – er viktige trål og snurrevadfelt i fiske etter torsk, sei og hyse. Til neste år åpnes det for loddefiske og området er av stor betydning for dette fiske når en har et vestlig innsig av lodde.
  • Ingøy I og II – er i likhet med Sørøya viktig for bunnfiske etter torskefisk i perioden desember-mai. Utenfor territorialfarvannet kommer SØF i konflikt med viktige trålfelt på Hjelmsøybanken og innenfor er det fiske med konvensjonelle redskap som garn, line og snurrevad som dominerer. Fra april og utover sommeren og høsten, er dette også viktige områder for seinotfiske. Loddefiske foregår på disse bankene fra februar og ut april.
  • Austhavet – er viktige fiskefelt for konvensjonelle redskap i bunnfiske etter torskefisk i perioden desember – mai. Fra april og til et stykke utpå høsten er dette viktige seinotfelt. Området er også viktig i forbindelse med loddefisket fra februar til og med april.

Rammet blåkveitefiskere

Fiskebåt frykter fiskerinæringen vil ha langt mindre mulighet til å påvirke bruken av skytefeltene, dersom en ikke forskriftsfester et krav om samordning med fiskeri i skytefeltsinstruksen.

I høringssvaret viser Fiskebåt til at fiskeriene har blandet erfaringer når det gjelder samordning med Forsvaret om bruk av skytefelt. Fiskeribladet har tidligere skrevet hvordan øvelsesaktivitet rundt Andøya rammer blant andre blåkveitefiskerne. Havområder beslaglegges av sikkerhetsgrunner i økende grad hele året, enten det er romfart eller forsvar som utløser aktiviteten.

– Ofte har dette fungert på den måten at Forsvaret opplyser om når deres aktivitet vil foregå, uavhengig om dette passer inn med fiskeriaktiviteten. Et eksempel på dette er at Forsvaret to år på rad har hatt skyteøvelse utenfor Andøya i den perioden blåkveitefiske for kystflåten skulle avvikles. Fiskeridirektoratet har på grunn av disse øvelsene vært nødt til å utsette åpningen av fiske etter blåkveite, sier Vaskinn.