I en sak publisert på Fiskarlagets nettsider onsdag forteller organisasjonen at partene ikke er blitt enige om fordelingen av norsk vårgytende sild denne gangen heller.

Samtalene i Hafnarfjörður på Island ga få konkrete resultat, ifølge Fiskarlaget.

Nytt møte

– Det ble likevel enighet om noe, nemlig at man møtes igjen til høsten med målsetting om å oppnå enighet om fordeling av totalkvoten for 2024, melder Fiskarlaget.

Historikken
  • Den første firepartsavtalen om forvaltningen av norsk vårgytende sild ble etter mange forhandlingsrunder inngått i 1995.
  • I 1996 ble avtaleregimet utvidet til en fempartsavtale, der EU ble innlemmet i avtalen.
  • Perioden 2003 til 2007 var preget av uenigheter mellom partene, hvor det ikke var omforente avtaleløsninger.
  • I 2007 ble det underskrevet en fempartsavtale mellom Norge, Island, Færøyene, EU og Russland, og denne avtalen innebar enighet om totalkvote (TAC) og fordelingen av denne (rammeavtale).
  • Siden 2012 er det ikke inngått avtale mellom kyststatene som omfatter både totalkvote (TAC) og fordeling av andeler til partene.
  • For perioden 2017 til 2023 har det blitt inngått fempartsavtaler som omfatter totalkvote (TAC), men ikke fordelingen av denne.
  • Flere av kyststatene har siden 2013 fastsatt autonome kvoter som ikke har vært i tråd med fordelingen fra rammeavtalen, og summen av de unilaterale kvotene har vært langt større enn avtalt totalkvote (TAC).
Kilde: Fiskarlaget

Norge, Island, Færøyene, Storbritannia og Russland er kyststatene til denne bestanden, mens EU og Grønland er definert som observatører.

– Haster

Dette var årets tredje forhandlingsrunde. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som leder forhandlingene. Fiskarlaget er tilsluttet den norske forhandlingsdelegasjonen, som også består av representanter fra Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Sjømat Norge, Pelagisk Forening og Sjømannsforbundet.

– Fiskarlaget mener at det haster å komme fram til en enighet om hvordan bestanden skal fordeles mellom kyststatene/partene. Fiskarlaget mener også det er viktig at partene inntar realistiske posisjoner, og at vitenskapelig kunnskap og sonetilhørighetsprinsippet må vektlegges tungt i en fordelingsløsning, skriver Fiskarlaget.