Fiskarlaget har bedt Miljødirektoratet endre tidspunkt for tillatelse for utslipp av olje i sjø, for å unngå sammenfall med tidspunkt for pelagiske fiskerier i Nordsjøen.

Formålet med forsøkene er å videreutvikle norsk beredskap mot akutt forurensing. Det er søkt om utslipp av inntil 68 000 liter ulike oljetyper på til sammen 68 kubikkmeter.

– Norges Fiskarlag mener det er viktig at Norge har høyt fokus på oljevernberedskap, og at det er nødvendig med både øvelser og forsøk for å sikre nødvendig kompetanse hos personell. Vi er imidlertid overrasket over valg om tidsrom og område, skriver Fiskarlaget på sine nettsider.

«Olje På Vann»
  • «Olje På Vann» (OPV) er et samarbeid mellom NOFO og Kystverket.
  • Det gjennomføres forsøk som innebærer utslipp av olje til sjø.
  • Overordnet mål at man skal få mest mulig kunnskap og erfaring til de miljøer som bidrar til oljevernberedskapen.
  • OPV er et ledd i arbeidet med å verifisere, vedlikeholde og videreutvikle den nasjonale oljevernberedskapen.
Kilde: Norsk Oljevernforening for Operatørselskap/nofo.no

Høyt fisketrykk

Det omsøkte området har store deler av året høyt fisketrykk, både av fiske etter hvitfisk som torsk, hyse og sei, og også flatfisk ifølge Fiskarlaget. Videre skriver Fiskarlaget at det var høyt fisketrykk etter nordsjøsild i området i uke 23 og 24 i 2021, og det er grunn til å anta at fisketrykket blir like høyt også i år.

– Det ikke er forhandlet fram fiskeriavtaler med Storbritannia. Dette gjør at fiskerne må ta hele kvoten i norsk sone, og fisketrykket blir derfor ekstra høyt.

Flere bemerkninger

I en høringsuttalelse til søknaden om utslipp av olje har Fiskarlaget gitt flere bemerkninger:

  • Forsøkene bør utsettes til uke 31, etter at nordsjøsildefisket er ferdig, alternativt kan de skyves fram til uke 18 og 19 slik at forsøkene er ferdige før nordsjøsildefisket starter opp. Det aller beste for å sikre god sameksistens med fiskeriaktiviteten er imidlertid å vurdere andre områder, eksempelvis i den sørlige delen av norsk sone i Nordsjøen.
  • Dersom det pågår aktivt fiske i området på den tiden forsøket skal starte må enten forsøkene utsettes, eller flyttes til en annen lokasjon som ikke er til hinder for utøvelsen av fiske.
  • Vi håper at vi i god tid før neste års forsøk kan koples inn i planleggingen, slik at vi i fellesskap kan finne fram til områder og tidsrom som ikke fører til konflikt med fiskeriaktivitet

– Fortsatt like aktuelt

Området som er valgt har også tidligere blitt brukt til denne typen forsøk, blant annet i 2018 og 2019.

– Norges Fiskarlag er klar over at Fiskeridirektoratet både i forkant av forsøkene i 2018 og i 2019 har gitt innspill på at valgt sted og tid ikke er egnet, da det er stor fiskeriaktivitet i området i det aktuelle tidsrommet. Det er fortsatt like aktuelt, skriver Fiskarlaget i sin høringsuttalelse.