Nærings- og fiskeridepartementet opplyser i en melding tirsdag at reguleringen for torsk i Nordsjøen endres.

- Kvoten for torsk i Nordsjøen er rekordlav og vi har derfor startet 2021 med et stramt reguleringsopplegg. Gitt utviklingen i fisket og etter innspill fra næringen, har jeg besluttet å åpne for et begrenset direktefiske også for fartøy over 15 meter i lukket gruppe, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

3 tonn per kvotefaktor

I fjor satte myndighetene nemlig en historisk lav kvote på torsk i Nordsjøen for inneværende år. Men etter påtrykk fra Fiskarlaget, ble det i januar klart det ble åpnet for at de minste båtene i Nordsjøen kunne få fiske opptil 5 tonn torsk hver i år. Og nå har altså departementet løsnet enda litt mer det stramme reguleringsopplegget.

Departementet viser til at de åpner for et direktefiske med en kvoteenhet på 3 tonn per kvotefaktor for fartøy i lukket gruppe over 15 meter største lengde.

Viderefører bifangstprosent

Fartøy under 15 meter har imidlertid siden januar hatt adgang til å drive et begrenset direktefiske etter torsk. Departementet mener det fortsatt må holdes igjen på andre områder.

- Etter en helhetlig vurdering viderefører vi bifangstprosenten for snurrevad og vi reduserer bifangstprosenten for andre konvensjonelle redskap. Den norske kvoten er enda lavere enn i fjor og vi ser foreløpig ikke at det er rom for økt bifangstadgang, sier Ingebrigtsen.

Følgende endringer iverksettes fra og med 11. mai:

  • Det fastsettes en kvoteenhet på 3 tonn pr kvotefaktor for fartøy i lukket gruppe over 15 meter største lengde. Departementet opplyser at dette er i tråd med innspill fra Norges Fiskarlag.
  • Bifangstprosent for snurrevad videreføres på 5%. Direktoratet vil fortsette å følge fisket fremover for å se om det skal endres.
  • Bifangstprosent for konvensjonell redskap, annen enn snurrevad reduseres til 20%.