Det færøyske torske- og hysefisket ble godkjent etter MSC-standard torsdag denne uken. Det skjedde etter en grundig gjennomgang av fiskeriene, skriver Faroe Islands Sustainable Fisheries (FISF) i en pressemelding.

FISF er et samarbeid mellom fiskerinæringen og forskermiljøer på Færøyene.

Betinget sertifisering

Godkjenningen fra Marine Stewardship Council skjer blant annet etter at færøyske myndigheter har innført en plan for fastsetting av maksimalt antall fiskedager. Dette skjedde i fjor og var basert på råd fra havforskere.

Fra før er lange- og brosmefiske MSC-sertifisert på øygruppen.

For torsk og hyse er sertifiseringen betinget. Den viktigste forutsetningen er at en datamodell og metoder for å estimere føre var i forvaltningsplanen blir fagfellevurdert. Planen må om nødvendig endres for å være i samsvar med MSC-målene, står det i pressemeldingen.

Usertifisert vinterfiske

FISF mener færøysk torsk og hyse nå kan få tilgang til flere markeder og kunder i verden. De tror også fisken kan få høyere pris.

Norge mistet MSC-godkjenningen for torsk og hyse fisket nærmere enn 12 nautiske mil fra og med i sommer.

Og selv om bortfallet så langt ser ut til å ha hatt liten effekt, tyder alt på at det er lite realistisk for Norge å få MSC-merket på plass igjen før det viktige vinterfisket.