Siden 2018 har regelen på Færøyene vært at fiskerne der må lande fangsten på Færøyene, med enkelte unntak.

Denne uken møtte fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sin færøyske kollega Jacob Vestergaard, melder Nærings- og fiskeridepartementet.

– Det var et godt og konstruktivt møte hvor vi fikk konkrete signaler om oppmykning av det færøyske landingspåbudet for fisk, sier Ingebrigtsen i meldingen.

Forslag om mykere regler

Norge skal ha vært tydelige på at regelen bør avskaffes. Ingebrigtsen mener dette er en viktig sak for norsk fiskerinæring og et skritt i riktig retning.

Påbudet har hindret norske fiskekjøpere i å kjøpe fangster fra færøyske fartøy. Torsdag denne uken ble det lagt frem et lovforslag på Færøyene for å myke opp reglene, ifølge meldingen.

– Norge og Færøyene har en rekke felles interesser når det gjelder fiskeriforvaltning, og jeg anser det som nyttig for begge parter at vi samarbeider, sier Ingebrigtsen.

Lite populært

Sjømat Norge var ikke begeistret da det færøyske Landstinget i 2018 vedtok loven som astslår at fisken i færøysk farvann ikke er privat eiendom. De mente det var urovekkende at land tok aktive grep for å sikre råstofftilgangen til egen industri.

– Dette går ut over norsk fiskeindustris mulighet til å delta i den internasjonale råvarekonkurranseni, sa Geir Ove Ystmark den gangen.