Det islandske Havforskningsinstituttet melder om et foreløpig kvoteråd på 218.400 tonn lodde. Det er foretatt et nytt forskningstokt, og resultatene fra dette ble klart tirsdag, skriver Pelagisk Forening på sin hjemmeside.

For et år siden kom det samme havforskningsinstituttet med et foreløpig kvoteråd på 904.200 tonn. Det er altså fire ganger så høyt som rådet som nå foreligger for neste år. Fjorårets anbefaling endte opp med en norsk loddekvote i 2022 ved Island på 141.000 tonn.

Labert, norsk fiske

Det reviderte rådet er basert på resultater fra akustiske målinger på loddebestanden av islandske «Árni Friðriksson» og grønlandske «Tarajoq» utført i perioden 27. august til 29. september.

Årets norske loddefiske ved Island ga laber uttelling sammenlignet med knallåret 2021 med loddepriser til konsum på over 16 kroner kiloet på sitt beste.

I år ble 88.000 tonn av den norske kvoten fisket opp. 52.000 tonn sto igjen av kvoten. Problematiske fangstforhold og stor kvote gjorde at det meste av lodda ble levert til fabrikk for oppmaling. Det er levert 92.000 tonn lodde gjennom Norges Sildesalgslag i år til en gjennomsnittspris på 3,18 kroner kiloet.

Møte i København

Etter sesongen ved Island tidlig i vinter, ble det et loddefiske i Barentshavet på 42.300 tonn og en snittpris på 6,72 kroner kiloet.

Kyststatene Norge, Island og Grønland møttes til kyststatsforhandlinger i København denne uken om lodde i Island, Grønland og Jan Mayen-sonen.

På møtet ble årets sesong oppsummert og en gjennomgang av gjennom tokt og kvoter. Møtet avsluttes i morgen onsdag.