– Altfor mange niser tas som bifangst i garn årlig. Dette er et dyrevelferdsproblem fordi dyrene setter seg fast i garnene. Derfor er det fornuftig at påbudet blir videreført, sier statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) i en pressemelding fra departementet mandag.

Skeptiske fiskere

Fiskeribladet skrev i forrige uke at havforskerne så langt ikke kan slå fast at pingere på garnbruket reduserte bifangsten av nise under årets lofotfiske. Men direktoratet foreslo fortsatt påbud – og nå har departementet altså sagt seg enig med direktoratet.

Påbudet om å montere pingere, eller niseskremmere, på alt garnbruk i Lofoten i vinter, ble heftig diskutert da det kom. Fristen før sesongstart var kort, og mange fiskere var skeptisk til både begrunnelsen for påbudet og kostnadene det medførte.

– Viktig for velferd

Etter hvert skulle også pingernes slitestyrke bidra ytterligere til skepsisen.

– Selv om dette innebærer noe kostnader og arbeid for fiskerne, mener vi dette er viktig for å sikre dyrevelferden for sjøpattedyr. Dette vil samtidig også minske problemer med blant annet ødelagte garn for fiskerne, sier Ulriksen i meldingen fra departementet.