Skår ble satt ut av spill for å kunne å dra opp hummerteinene innen fredningsfristen 1. desember 2020. Dette var på grunn av ryggproblemer han pådro seg på fiskebåten «Malene S» noen uker i forveien. Da han kom på sjøen for å trekke teinene 7. desember, var de allerede beslaglagt av Kystvakten.

Ved siden av inndratte teiner og annet utstyr, ble Skår ilagt et forelegg på 12.000 kroner, men han nektet å vedta forelegget og inndragningen.

Ikke på rullebladet

– Jeg gikk videre med saken da jeg forsto at det å ikke betale boten ville komme på rullebladet mitt, sier Inge Marius Skår til Norges Fiskarlag sin nettside. Det var her han hentet advokathjelp for å ta saken til retten.

Det var fem tomme teiner Kystvakten hadde dratt opp fra sjøen to dager før fiskeren fra Torangsvåg ble frisk nok i ryggen til å kom seg på sjøen for å dra inn teinene.

40-åringen er sjokkert over sitt første møte med rettssystemet etter avhør av politiet.

Problemfri merking

– Det sjokkerte meg at det ble påstått at utstyret mitt var dårlig merket. I retten var det ingen som hadde problemer med å lese fiskerimerket mitt på bildene som ble lagt frem som bevis. Men jeg har ikke erfaring med politi og rettssystemet og var i utgangspunktet innstilt på bare å betale forelegget på 12.000 kroner og akseptere inndragningen av teiner og annet utstyr. Jeg er både glad og lettet for at retten har forstått meg og brukt jussen slik de har gjort i denne saken, sier Skår i meldingen.

I retten forklarte han at det plaget ham å ikke være i stand til å kunne hente opp teinene slik at de var oppe før fredningen slo inn.

– Da jeg dro ut sammen med min far den 7. desember, visste vi ikke at Kystvakten hadde vært der og tatt opp teiner, tau og vak. Det er alvor og slett ikke noe jeg unner noen når du får tilsendt papirer fra politiet og rettssystemet og må møte på tiltalebenken, forteller 40-åringen.

«Har ikkje vore straffbare»

Han er fremdeles ikke tilbake i jobben om bord i ringnotfartøyet «Malene S» etter skaden han fikk da han snublet og falt og fikk prolaps i nakken og vridning i ryggen den 12. november i fjor.

-Jeg må si teinesaken har vært en ubehagelig erfaring, men jeg er glad for at jeg som medlem i Fiskarlaget har fått god juridisk hjelp. Formuleringen i slutten av dommen betyr mer enn jeg kunne tenkt meg på forhånd, sier han med henvisning til setningen: «Tiltalte sine handlinger har ikkje vore straffbare og tiltalte skal difor frifinnast.»