Like etter klokken 20 fredag kveld fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) melding om brann om bord i et norsk fiskefartøy utenfor Røst. HRS bekreftet senere, i samråd med rederiet, at det er snakk om den konvensjonelle havfiskebåten «Veidar», som den siste tiden har fisket torsk og sei utenfor Lofoten. Båten er hjemmehørende på Godøya utenfor Ålesund.

Det skal ifølge HRS ha vært sterk røykutvikling om bord. Av en besetning på 22, tok 16 på seg redningsdrakter og gikk i redningsflåter. Seks valgte å bli værende om bord.

– Årsaken er at røyken hadde roet seg, og de anså det som trygt å bli værende om bord og prøve å få oversikt over situasjonen, sa redningsleder Tore Hongset til VG fredag.

Hentet med helikopter

Klokken 23 fredag kveld melder Hovedredningssentralen at 14 evakuerte er satt i land på Leknes, hvor politiet har opprettet mottakssenter i samarbeid med nødetatene. På grunn av værsituasjonen med snøbyger og liten kuling fra vest returnerte Sea King og redningshelikopter fra Heidrun, som deltok i evakueringen, tilbake til henholdsvis Bodø og Heidrun-feltet.

Klokken 02.10 natt til lørdag opplyser HRS at ytterligere to personer er transportert til land av redningsskøyten «Stormbull», hvor de ble møtt av helsepersonell for undersøkelser.

I 02-tida natt til lørdag pågikk det fortsatt slukningsarbeid om bord i havaristen, og mannskaper fra KV Andenes og seks i besetningen til «Veidar» befant seg fortsatt om bord.

Alle evakuert

Like over klokken 07 lørdag morgen opplyser redningsleder Thomas Ringen til Fiskeribladet at det virker som at brannen nå er slukket.

– KV «Bison» sleper havaristen til smulere farvann i Vestfjorden akkurat nå. Alle i besetninga er tatt om bord i KV «Andenes», sier Ringen som ikke kan si noe om hvor omfattende brannen har vært eller hva som er årsaken til at det begynte å brenne.

Ifølge Lofotposten er én person innlagt på sykehus etter ulykken, men det skal ikke være snakk om alvorlige skader. Vestvågøy kommunes kriseteam har sørget for mat og overnatting til mannskapet som ble evakuert til Leknes.

Kystverket har nå tatt over håndteringa av bergingsaksjonen.

Rederiet opprettet kriseorganisasjon

En rekke trålere befant seg i området, og gikk i retning havaristen etter at nødmeldingene ble sendt ut fredag kveld, blant annet Lerøy Havfisks «Båtsfjord» og «Magne Arvesen». To redningshelikopter, redningsskøytene «Det Norske Veritas» og «Stormbull» og Kystvakten ved KV «Andenes» og KV «Bison» ble også rekvirert.

Klokken 21.25 meldte HRS at kystvaktskipet «Andenes» var i området, de har ansvar for å koordinere redningsarbeidet på stedet. Sea King var også på plass.

Rederiet har opprettet sin kriseorganisasjon og samarbeider med politiet i pårørendearbeidet. Pårørende er varslet av rederiet.

– Det var fullt av røyk i styrhuset, men vi vet ikke noe om årsaken, sier Hongset til Fiskeribladet.

Har du tips eller bilder? Kontakt oss på redaksjonen@fiskeribladet.no.