Prisen deles ut til fiskere eller mannskap på båter med gode kvalitetsholdninger i sitt arbeid. Det er ingen krav til båttype, redskapstype eller fiskerier, men nominasjonen må ha bakgrunn i fangst levert i Norges Råfisklags område, fra Finnmark til Nordmøre.

– Vi ser etter noen som er et forbilde og inspirasjon for andre i næringen, og som hver dag jobber for å levere førsteklasses villfanget sjømat. Å bli «Årets kvalitetsfisker» viser at du har gode holdninger, avpasser fangsten til båtens størrelse samt røkter fiskeredskapene etter kort fisketid i havet, sier markedssjef Synne Guldbrandsen i Norges Råfisklag i en pressemelding.

Tilbakemeldinger

I fjor vant «Ragnhild Kristine» og brødrene Orten.

Ifølge meldingen har de opplevd å få flere positive tilbakemeldinger etter å ha vunnet prisen.

– Det er flere fiskere som har tatt kontakt og spurt hvordan vi gjør det om bord. Særlig de som skal bygge ny båt spør hvordan den best mulig kan utformes og driftes for å levere fisk til ferskpakket-segmentet, sier Torstein Orten i pressemeldingen.

Julegaver

Tilstrekkelig utblødning og rask nedkjøling er de viktigste stikkordene for Aukra-fiskerne.

– Det er snakk om flere dagers forskjell i holdbarhet bare gjennom hvor fort man får kjølt ned fisken, sa Øystein Orten til Fiskeribladet i fjor.

Årets kvalitetsfisker mottok sammen med prisen en pengepremie på 50.000 kroner. Denne gikk i sin helhet til mannskapet, som fikk ekstra fine julegaver.

Alle kan nominere kandidater (seg selv eller andre). Vinneren kåres i oktober.