I en pressemelding uttrykker administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, at de nye kravene til veiing av fisk blir uegnet for næringen. Fiskeridirektoratet og Justervesenet sendte i vår ut forslag om nye krav til automatiske vekter og veiesystemer på høring. Fristen for å komme med innspill var satt til 7. juni.

Eriksson er sterkt bekymret for at myndighetene ikke har lagt til rette for å involvere næringsaktørene på en tilfredsstillende måte.

Ber om at høringsbrevet trekkes tilbake

– Vi ba om å få litt lengre frist på denne saken, noe vi er glad for at man har etterkommet. Men vårt store ankepunkt er at næringen ikke har vært involvert i forarbeidet med høringsbrevet. I en sak som dette burde dette absolutt vært gjort. Derfor ber vi om at høringsbrevet trekkes tilbake, og at man nedsetter en arbeidsgruppe hvor også næringsaktørene er representert, sier Eriksson i en pressemelding.

Han begrunner dette med at det er mye i høringsnotatet som minner om «skrivebordsarbeid», og som ikke hensyn tar næringens behov på en tilstrekkelig måte.

Frykter mer byråkrati

– Vi i Sjømatbedriftene er veldig for at fiskejuks skal bekjempes, at det skal være vanskeligere å være kjeltring, og enklere å være seriøs. Når jeg og våre medlemsbedrifter går gjennom forslaget til nye regler frykter vi faktisk at resultatet blir mer byråkrati, og at det blir vanskeligere for de seriøse, sier han i en uttalelse.

Eriksson viser til at «det vil være svært krevende, ja nærmest umulig, å veie all fisk uten manuell handling i hvitfisknæringen».

– Det er avgjørende viktig at vi får på plass et system som bidrar til en enklere hverdag for bedriftene, og at de ikke opplever økt byråkrati. Derfor mener vi det eneste riktig er å trekke tilbake høringsnotatet, invitere næringen inn, slik at vi kan få til et regelverk som hensyntar de ulike utfordringer på en god måte, og som i større grad kan la seg praktisere, avslutter Eriksson.