Arne Hansen får 17 kroner mer per kilo blåkveite enn i fjor, men ville likevel byttet blåkveitekvoten mot ekstra torsk som han kunne fisket kystnært.

– Den første turen hadde vi en fangst verdt 600.000 kroner, forteller Arne Hansen, da Fiskeribladet møter han på kaia til Joh. H. Pettersen i Kvaløyvågen på Kvaløya utenfor Tromsø.

– På 13 tonn. Det er enormt, det er bare en sjark, sier Hansen og ser mot «Lykkeliten» på 14,45 meter som han er leieskipper på.

Sjarken, som eies av Stein Roald Larsen fra Gjesvær, ligger fortøyd ved flytebrygga etter å ha tatt fartøykvoten på to sjøvær.

Garnfisket er godt, og ifølge fiskeren med 30 sesonger på blåkveita, er det mange år siden sist det har vært så mye stor kveite.

– Hashtag denfølelsen, når du får 500 kroner for hver av de største kveitene, flirer Hansen, som er veldig fornøyd med å få betalt 47 kroner for kiloet, en solid økning fra fjorårets priser.

Samfisker

Nå står Hansen ved kranen og tar på land dagens fangst fra «Njord», for han er ikke ferdig med blåkveita, selv om kvoten er tatt på båten han er skipper på.

Fiskeren fra Vannøya samfisker med Eirik Johansen og Mette Eilertsen fra Gjerstad i Vesterålen, og forteller at også det siste sjøværet var bra:

– Vi sto og regnet på det. Vi fikk bortimot 100 kilo blåkveite i hvert garn, som gir 4700 kroner per garn som vi har dratt. Det er sykt bra fiske og mye penger, det, sier Hansen.

– Ja, det er utrolig artig, samtykker makker Johansen, og peker fra kaia og ned på «Njord» på 10,88 meter, som han eier gjennom Johansen Kyst og Havfiske AS.

Det var ikke mer plass i rommet til 10,88 meter lange «Njord» og eier Eirik Johansen er fornøyd. Foto: Mia Kanstad Kulseng

To kvoter på fire sjøvær

– Vi har aldri hatt det rommet fullt før, så vi er litt usikre på hva fangsten ble. Over 10 tonn, men vi vet ikke ennå, sier Johansen til Fiskeribladet.

– Det ligger mange 500-lapper i rommet, ler Arne Hansen, mens makkerne tar blåkveite fra rommet og over i konteinere.

Det siste sjøværet brukte de 150 garn, fordelt på tre lenker. Agnposer med sild har de brukt, tre poser på hvert garn.

– Ja, det må til, nikker Hansen.

De er alle særs fornøyde med å bli ferdige med begge båtenes kvoter på det som ser ut til å bli totalt fire sjøvær.

Avviser auksjon

Under blåkveitefisket tester Norges Råfisklag for første gang ut ferskfiskauksjon, noe som har gitt rekordpriser på 53,35 kroner kiloet. Likevel ser ikke Hansen det som aktuelt å selge egne fangster på auksjon:

– Med auksjon blir alt mye mer usikkert. Jeg tror ikke det har noe for seg for små båter å gå kysten rundt for å levere. Det er bedre å vite hvor du skal inn til land når du går ut.

Hansen kunne ikke tenke seg levere noe annet sted enn i Kvaløyvågen, hos fiskekjøper Bengt Pettersen og Joh. H. Pettersen AS.

– Det er kort vei fra feltet, og jeg har vært her i mange år. Vi har bruk lagret her, derfor er det greit å levere her samtidig som vi bytter bruk, sier Hansen.

Kystflåtens direktefiske etter blåkveite 2023:

Første periode startet 29. mai med en periodekvote på 4900 tonn.

Andre periode starter 7. august med en periodekvote på 2200 tonn.

Ingen fartøy har garanterte kvoter, maksimalkvotene fordeler seg slik for flåten under 28 meter:

  • 0 – 13,99 meter største lengde: 20 tonn
  • 14 – 19,99 meter største lengde: 22,5 tonn
  • 20 – 27,99 meter største lengde: 25 tonn
Kilde: Fiskeridirektoratet

– Tungt fiske

Selv om han er fornøyd med fangstene og prisen, er ikke blåkveitefisket lystbetont, skal vi tro den erfarne fiskeren:

– Vi har ti timer ut til feltet, hver vei. Det er tungt å stå fem-seks timer på lenka i små båter i tung sjø og dra tungt bruk, sier Hansen og dunker på rekkverket som står rundt kranen som sikring, og sammenlikner den med ila som blir brukt under blåkveitefiske.

– Vi skulle heller hatt 10–15 tonn torsk mer som vi kunne fisket kystnært, så kunne de store båtene fiske blåkveite. Jeg hadde glatt byttet, sier Arne Hansen på «Lykkeliten» til Fiskeribladet.

Sola skinner og årets blåkveite går godt for Eirik Johansen fra Gjerstad i Vesterålen. Foto: Mia Kanstad Kulseng
De tre fiskerne satte første bruk i havet da datoen bikket 29. mai og første periode av blåkveitefisket startet. Etter å ha levert onsdag formiddag, går de ut igjen for det som forhåpentligvis blir siste sjøvær på blåkveita. Foto: Mia Kanstad Kulseng