– Det vises ordentlig. Det tar halve Barentshavet når du zoomer ut på skjermen, forteller Rino Grande, skipper på kombitråleren «Gadus Poseidon» fra Lerøy Havfisk.

Grande gjorde Fiskeribladet oppmerksom på meldingen som ligger ute på Barents Watch. Bokstaver markert som faststående bruk på karttjenesten danner den hyggelige meldingen: «GOD JUL OG GODT NYTT ÅR.»

– Det var en liten artighet, og så var det ingen som hadde gitt det oppmerksomhet, sier Grande via satellittelefon fra Barentshavet.

Skipper Rino Grande på «Gadus Poseidon» tilbringer jula på jobb i Barentshavet sammen med mer enn 400 fiskerkolleger. Foto: Rino Grande/Gadus Poseidon

400 fiskere på jobb

Der har han og mannskapet cirka 40 av 250 tonn igjen av båtens torskekvote, og bruker torsken for å fiske hyse. Det er omtrent 30-40 prosent innblanding av hyse, rapporterer skipperen:

– Vi prøver fiske opp noe av hyse som ble refordelt fra kystflåten. Fiskeriet er litt vanskelig, og så har det vært noen værsystemer oppi alt dette.

En kjapp telling på Barents Watch viser at det er 23 båter i fiske rundt Bjørnøya. Legger man til grunn at hvert fartøy har et mannskap på 20 er det over 400 fiskere på jobb i Barentshavet i jula, og som nå blir ønsket god jul og godt nyttår.

– Er det godt å vite at folk tenker på dere som er på havet og på jobb i jula, spør vi.

– Det er det, klart det, samtykker Grande.

«Gadus Poseidon» Foto: Frode Adolfsen

Hemmelig rampenisse

Selv om meldinga ligger på kartene til Barents Watch, er det ikke de som har lagt den inn.

– Vi bare leverer systemet, vi har ikke anledning til å legge inn redskaper selv, sier Anders Røeggen, kommunikasjonsansvarlig i Barents Watch.

Han forteller at det kan være to budbringere bak meldingene. «God jul» er lagt inn julen 2020 og er tilsynelatende aktivert på ny, mens oppdateringen «og godt nytt år» kom 23. desember klokka 23:23.

Vaktsjef på Kystvaktens vaktsentral, Jan Hugo Lassesen ler når han blir gjort oppmerksom på meldingen som ligger ute.

– Jeg kan bekrefte at det heller ikke er vi som har lagt ut noe, er svaret når vi kontakter de som altså er vår første mistenkte rampenisse; Kystvakten.

Mistenkt nummer to svarer derimot bekreftende når Fiskeribladet ringer.

Kenneth Gamnes ringer tilbake etter å ha levert dagens fangst på Tufjordbruket. Foto: Privat

Julenisse på Hammerfest

– Da jeg så at det sto "god jul", tenkte jeg at jeg kan like greit få skrevet "godt nyttår", forteller Kenneth Gamnes.

Fiskeren fra Hammerfest ringer tilbake etter å ha levert på Tufjordbruket med 9,32 meter lange «Kasper Andre».

– Det var ikke akkurat vanskelig, det er meldt inn som bruk. Du setter opp ruta selv og så melder det inn, forteller Gamnes videre.

Han har ikke gjort andre strek som rampenisse, og har heller ikke for vane å sende julekort.

– Denne hilsenen er til hele vide verden. Når de går inn på olexen, så får alle fiskere opp god jul og godt nyttår, avslutter mannen bak årets julehilsen, Kenneth Gamnes.

På julaften lå «Gadus Poseidon» stille i tre timer, så hele mannskapet – også frivakta – fikk samlet seg til julefeiring. Foto: Rino Grande/Gadus Poseidon

Fiskestopp

I Barentshavet er julefeiringa over, og det siktes mot nyttår og mannskapsbytte. Tråleren som kan levere både ferskt og fryst råstoff gikk ut 14. desember og skal etter planen losse og bytte mannskap i Tromsø 3. januar.

– Vi er på vakt annenhver jul, slik er det, sier skipperen på «Gadus Poseidon»

Foruten den hyggelige meldingen på Barents Watch, ble julehøytiden markert om bord med en pause i fisket.

– Julaften la vi båten stille i tre-fire timer og hadde en sammenkomst i messa. Alle, også frivakta var der. Det var mye god mat, selvfølgelig, sier Rino Grande.

Messa i «Gadus Poseidon» var julepyntet og hjemmekoselig. Foto: Rino Grande/Gadus Poseidon

Jul med familien

I tillegg var det noen gaver og julestrømper – både hjemmefra og fra Lerøy Havfisk.
– Vi fikk presanger fra rederiet da vi kom om bord, men noen hadde åpnet de før julaften, avslører skipperen mens han ler.

Han synes det beste med julen om bord er at man for en gangs skyld tar seg tid til en stopp, med julemat, kaffe og kaker.

– Sånn som hjemme, sier skipperen som gleder seg til å komme hjem til familien sin, til samboer og unger.

– På den måten er det ikke noe hyggelig å være borte i jula. Jula er en familiehøytid, sier Rino Grande, som sier det blir ny julefeiring når han er hjemme igjen.