– Steng for mottak av fisk om søndagene
Det vil lette på arbeidstrykket for de ansatte både på land og til sjøs, mener Yngve Hansen, forbundsleder i NNN.
– En begynner i feil ende her. Arbeidere på land skal presses for å jobbe mer, for å ødelegge helsa. En må heller tenke på regulering av fisket.
Det sier Yngve Hansen. Han har vært tillitsvalgt innen fiskeindustrien i Vesterålen tidligere, nå forbundssekretær med ansvar for fiskeindustri i Norsk Nærings- og Nytelsmiddelarbeiderforbund (NNN).
Regulere fisket
– Noen må også ta ansvar for HMS. Steng for levering av fisk om søndagene. Det er mitt personlige forslag, og det tror jeg industrien og fiskerne hadde overlevd veldig fint. Og dette handler også om kvalitet. Da vil vi få tid til å behandle fisken skikkelig både på sjø og land, sier Hansen i NNN.
Arne Mathisen i Lofoten Viking sier, sagt på spissen, at fisken må ligge og råtne til kai fordi de ikke har nok timer på land til å bearbeide den.
– De som har laget regelverket, må pelle seg ut av kontorene og se realitetene i hverdagen, sier Mathisen.
Økt press på industrien
Hansen i NNN mener at det ekstra store presset på industrien under vinterfisket skyldes mottak av båter og sløying av fangst.
– De ansatte i fiskeindustrien har overtatt en vesentlig del av jobben til fiskerne. For vel ti år siden var kvotene rekordhøye og man så en vesentlig endring – fra at fiskerne sløyde fisken selv til at fisken ble levert rund, sier Hansen og legger til:
– Dette, kombinert med strukturering og samfiske, førte til at enkeltfiskere fisket større mengder av gangen, og flere begynte å levere fisken rund og brukte mer tid på å fiske. Dermed har det totale presset på industrien økt.
– Utfordringen ligger kanskje hos stor kyst som har turnusordning. Det er jo vel og bra, men det medfører også fiske i ett hele tiden. Det er bra for fiskerne, men negativt for landindustrien som må være tilgjengelig 24/7.
Bortimot umulig
Sjømat Norge og Sjømatbedriftene har lobbet for å få gjennom forslaget som ble nedstemt på Stortinget. Nestleder Arne Karlsen i Sjømat Norge sier at ballen ikke er lagt død.
– Jeg mener sakene i media har aktualisert det å se på det her og om det er noen muligheter for å ivareta ansatte og HMS samtidig som man utvider arbeidstidsordningen, sier han.
Også han sier det er bortimot umulig for bedriftene å gjennomføre en vintersesong uten å bryte arbeidsmiljøloven.
– Når du er midt oppi sesongen står alle på 24/7. Og når flåten må levere 24/7, da er det vanskelig å gjennomføre sesongen uten at det medfører brudd, fortsetter han.
– I fasen vi er i nå mener jeg vi må være åpne for å se på alle muligheter. Det er ikke et enten eller, men flere grep som må tas for å få det til å flyte i sesongen. Utenom sesong er reglementet mer håndterbart.
– Kan ikke bryte av
Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag, synes ikke noe om forslaget fra Hansen i NNN:
– Det tror jeg er en vei vi ikke skal tenke på å gå. Sesongfiskeriet er spesielt, det må foregå kontinuerlig drift. En kan ikke bryte av slik en gjorde før, sier Heggebø og viser til helgefredning en tidligere hadde innforbi grunnlinjene.
Fiskarlagslederen støtter Sjømat Norge i saken:
– Det burde være en mulighet å få til en fleks i industrien for å håndtere den travle sesongen. Fiskeindustrien er en spesiell bransje, det er ferskvare som må produseres og bevares for å holde kvaliteten.
Arne Karlsen i Sjømat Norge mener partene i arbeidslivet må komme sammen og finne løsninger.
– Finner vi løsninger, er det enklere å få politikerne med på endringer, sier Arne Karlsen.
– Vi henvender oss til både myndighetene og til NNN for å få drøftet problemet og se på løsninger som både ivaretar de ansatte og bedriftenes behov for fleksibilitet. Vi skal bruke høsten godt, så får vi se hvor langt vi kommer.