ICES anbefaler at fangstene i 2022 ikke overskrider 140.000 tonn. Det betyr ingen endring fra året før, melder Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Carsten Hvingel, forskningssjef, Havforskningsinstituttet Foto: Gunnar Sætra

Havforskerne viser til at rekebestanden i Barentshavet har vært bra gjennom flere år, og bestanden er på samme nivå som i fjor.

– Rekebestanden har variert over tid, men holdt seg på et bra nivå. Med gode rekepriser har fangstene tatt seg opp i de seneste årene, og fisket er igjen blitt et av de største rekefiskeriene i Nord Atlanteren, sier forskningssjef Carsten Hvingel, i en pressemelding.

Bærekraftig

Tidligere var den norske andelen av totalfangstene på reker i Barentshavet over nitti prosent. De senere årene har en rekke andre land meldt seg på.

– Nå er den norske andelen av rekefisket omtrent en tredjedel av totalfangstene, mens Russland og «andre nasjoner» (EU, Grønland, Island og Færøyene) tar en tredjedel hver også, sier Hvingel i meldingen og legger til:

– Det blir interessant å se hvordan bestanden reagerer på de økte fangstene. Vi kan nok forvente at fremtidige kvoteanbefalinger vil ligge noe lavere. Men når alt kommer til alt, så er det en rekebestand som er beskattet bærekraftig, avslutter Hvingel.