Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens holdning.

Når tre lokaliteter kanskje vil øke fiskeoppdrettet i Tromsø, er de pålagt utslippskrav. I Balsfjord vil man fortsatt være helt oppdrettsfri, og forrige uke vedtok også Karlsøy at kystsoneplanen for 2023–2033 skal være uten en eneste ny lokalitet til fiskeoppdrett.

Tromsøregionens rullering av kystsoneplan er en aldri så liten sensasjon. Foreløpig. Flere steder har slike rulleringer møtt både folkelig motstand og sterke faglige innsigelser.

Og andre steder er man bare så vidt i gang med samme prosess.

En stor bløff

Det er flere grunner til å spørre om ikke dette bør sperre øynene mer opp hos dem som er på jakt etter kystopprør eller distriktsopprør.

Ta for eksempel påstandene om at forslaget til grunnrenteskatt tvinger frem permitteringer av store mengder ansatte. For det første er permitteringer et årlig fenomen i bransjen.

Det ble da også raskt avslørt at 2.300 permitteringsvarsel var gitt allerede før forslaget om grunnrenteskatt ble lansert.

For næringa betaler ikke ei krone for å permittere foredlere. Staten tar regninga fra dag én, der andre bransjer må betale for de første 15 dagene.

En sjeføkonom kunne dessuten forklare at bransjen sjøl kan fjerne risikoen de sjøl hevder oppstår ved bruk av såkalt normpris til skatteberegninga.

Dette grepet fra bransjen er attpåtil så tvilsomt, at det stilles spørsmål ved om det er lovlig.

Alt dette og mer reiv grunnen under bransjens kampanje. Man skal ikke ta lett på arbeidsfolks fare for å miste jobben ei stund, men det er kanskje på tide å snu de to-tre fakkeltogene. Opprør bør vendes mot arbeidsgiverne, som har alt ansvaret for permitteringer.

Men motbør i journalistikken stopper ikke korsfarere.

Ekko blant storfolk

2. desember satte Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge fart på egen Facebook-profil. Der klaget han sin nød over at STUP kunne hyre inn Karen Helene Ulltveit Moe og Simen Sætre til å lede kurset «Lakseskatt for journalister».

For dette ekkokammeret er det uforståelig at journalister kan lære noe som helst av en professor som ledet et skatteutvalg, samt en prisbelønt journalist og kritikerrost sakprosaforfatter, når bransjen ser på dem som «mørke motkrefter». Samtidig avviser de da journalisters evne til å tenke kritisk.

Det er ikke hvem som helst som gir stemmer til det store «måpekoret» i nevnte tråd. Blant flere indignerte politikere der er ekteparet Prestbakmo fra Salangen. Den ene bærer ordførerkjede og den andre har stortingsplass, begge for Senterpartiet. Hele veien har de kjempet innbitt mot skatten og for milliardærene.

Sp er derimot blant mange partier i Balsfjord, Karlsøy og langt på vei Tromsø som stopper oppdrettsvekst med sine vedtak. Det er kanskje en idé for flere regionalt fremskutte i partiet å titte ned i folkedypet, mens de tråler med feil maskevidde på milliardærgrunnene.