Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens holdning.

Styret i Nordland Fylkes Fiskarlag avholdt møte den 19. oktober 2022, og det ble gjort følgende vedtak i ovennevnte sak:

«Styret i Nordland Fylkes Fiskarlag viser til tidligere vedtak angående fangst av raudåte i kystnære områder innenfor grunnlinjene nord for nord for 62 grader nord. Styret har fått tilbakemeldinger fra flere lokale fiskarlag der en observerer forskjell i vandringsmønster både på sei og hyse. Det oppleves at fisken er mager, har lite lever og er i generelt dårlig forfatning i de områder der det har foregått tråling etter raudåte.

Linefiskere ser svært lite åte i fisken. Dette betyr at matgrunnlaget for fisken er på et minimum. I de områder der det ikke har pågått tråling er tilstanden på fisken markant bedre. Styret i Nordland Fylkes Fiskarlag vil fortsatt fastholde at det er totalt uakseptabelt at myndighetene tillater tråling etter raudåte innenfor grunnlinjene nord for nord for 62 grader nord, der følgene er neddreping av fiskeegg og larver, samt at fangstinnsatsen rettes inn mot matgrunnlaget for lokale fiskebestander.

Styret mener raudåtefisket med bakgrunn i forannevnte er svært ødeleggende for kystmiljøet der bl.a. driftsgrunnlaget for lokale fiskere på kort og lang tid svekkes. Dette vil igjen få store negative konsekvenser for de ulike kystsamfunnene».