Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg kan ikke si jeg er overrasket over det Bakke Jensen skriver, dessverre. Språket bærer preg av det vi fiskere flest opplever som mye av kjernen i problemet, et maktspråk preget av arroganse og billige hersketeknikker, og total mangel på å ta inn over seg budskapet.

Morten Refsaas driver sjarkfiske fra Stjørnfjorden på Fosen. Foto: Lena Knutli

Bare toppen av isfjellet

Ja, Kiil kommer med grove beskyldninger, men dessverre for direktoratet er de for det første sanne, og for det andre bare toppen av isfjellet. Bakke Jensen ser også ut til å overse at Kiil faktisk representerer oss som blir rammet, og derved bare gjør jobben sin.

Når Kiil nå bruker harde ord, er det fordi vanlig saksgang ikke har nådd fram og fordi vi fiskere nå krever det. Det er med andre ord VÅRT budskap, og det er OSS du svarer på denne måten. Det er altså OSS fiskere du avfeier nok en gang, Frank Bakke Jensen.

Vi er ved et veiskille

Igjen viser dette et direktorat som ser ut til å ønske underkastelse, ikke samarbeid, og har blitt for godt vant med å slippe unna uten konsekvenser. Det er ikke uforståelig at enkelte i direktoratet ønsker å tviholde på denne tilværelsen, men det er ikke rett, og heller ikke samfunnsnyttig.

Nå er mange av oss redde for å stå fram, med god grunn. Historiene om ærlige hardtarbeidende mennesker som har fått problemer med direktoratet uten å ha gjort noe ulovlig, er dessverre altfor mange. Men vi er ved et veiskille, og man kan gjerne dra en parallell til «me-too»- boblene som sprakk verden over en tid tilbake.

Ekstern gransking

På samme måte vil denne boblen sprekke, og direktoratet må bli gjenstand for en ekstern gransking. Da vil en få svar på hvor smart lederskap det var å avfeie sterkere og sterkere signaler, og «grove beskyldninger».

Jeg vil oppfordre alle som har opplevd trakassering og overgrep eller har andre relevante historier til å ta kontakt.

Tenker det er viktig for organisasjonene våre å få et klart bilde av volum og hvilke konsekvenser dette har hatt for den enkelte. Det kan gjerne være anonymt, og bør vel være det inntil vi får rettssikkerheten for fiskerne på plass.