Nylig ble den russiske tråleren «Kapitan Martynov», som bygges som et ledd i det statlige investeringskvoteprogrammet, sjøsatt ved Admiralty Shipyards i St. Petersburg. Det melder Fish.gov.ru.

– Dette nye fiskefartøyet vil bli et flott tilskudd til flåten vår i Det fjerne østen og vil bidra ikke bare til å bedre fangstøkonomien, men også arbeidsforholdene for fiskerne, understreket Viktoria Abramtsjenko, nestleder i den russiske regjeringen, i forbindelse med sjøsettingsseremonien.

«Kapitan Martynov» er den fjerde i serien av trålere som bygges ved verftet på bestilling fra Det russiske fiskeriselskap. Planen er at det nye fartøyet skal overrekkes kunden om et år.

Bygger 100 fartøy

Som et ledd i den såkalte investeringskvoteordningen, vil det i alt bli bygget omkring 100 fartøy av variert tonnasje for forskjellige områder og typer fiskeri.

Tråleren med designnummer ST-192 som nylig ble sjøsatt, skal være et av de mest moderne fiskefartøyene i verden, beregnet på å drive fiske på Alaska pollock og sild med pelagisk trål i Bering- og Okhotskhavet. Samtidig vil denne typen fartøy kunne drive fiske i fjerntliggende havområder, blant annet i Antarktis.

Trålerne i denne serien skal kunne ta opp omkring 60.000 tonn fisk i året, noe som er 2,5 ganger mer enn kapasiteten på de fartøyene som i dag utgjør hovedtyngden av fiskeflåten i Det fjerne østen. I tillegg er de utstyrt med fabrikker om bord for produksjon av høyforedlete produkter – fra filet og farse til fiskemel og -olje.

Ærer veteraner

Det spesielle med den nye flåten vil være ikke bare denne økningen av kapasiteten, men også bedringen av arbeidsforholdene og den generelle velferden for mannskapet, i tillegg kommer den økologiske faktoren, peker det russiske nettstedet på. Båtene skal rigges med energibesparende innovasjon, avfallsfri produksjon og vil kunne avsalte og desinfisere sjøvann.

Tråleren har fått sitt navn til ære for Viktor Nikolajevitsj Martynov (1954–2002), en merittert kapteinen i flåten i Det fjerne østen. Alle fartøyene i denne serien vil få navn til ære for veteraner innen fiskerinæringen.