– Vemodig? Nei, dette salget har vært planlagt lenge, sier daglig leder Kåre Vea i Vea fiskeri.

Solgt til Peru

5. august tok han og de øvrige eierne i Karmøy-rederiet sitt siste farvel med den pelagiske tråleren og ringnotbåten «Vea». Etter lang og tro tjeneste for Karmøy-rederiet satte nemlig den 60,4 meter lange, pelagiske tråleren og ringnotbåten kursen for Panama og videre til Peru.

Her venter de nye eierne i Austral Group, et datterselskap av Austevoll Seafood. I Peru skal den inn i ringnotfiske etter anchoveta og hestmakrell.

«Vea» er kjøpt av Austral Group, som er et datterselskap av Austevoll Seafood. Nå skal ringnotbåten fiske etter anchoveta og hestemakrell i Peru. Foto: Morten Vika (arkiv)

Den 60,4 meter lange båten har vært i familierederiets eie siden den ble bygget i 2004, og Kåre Vea og mannskapet var selv nede i Polen for å hente den hjem til Norge da den stod ny.

Tjue båter

Austral Group har tjue fiskebåter og sju fabrikker nord og sør for hovedstaden Lima, der selskapet har sitt hovedkontor.

Anchoveta regnes som den viktigste arten i produksjonen av fiskemel og -olje globalt. Peru er en av de største produsentene av disse produktene, og landets produksjonsmengde påvirker normalt prisfastsettelsen på fiskemel på verdensbasis.

Fisket etter, og prisen på anchoveta, har også stor betydning for førstehåndsprisen på kolmule, tobis og øyepål i Norge.

– «Vea» skal erstatte to båter i Peru, og hovedsakelig fiske etter anchoveta og hestemakrell, sier administrerende direktør i Austevoll Seafood, Arne Møgster, til Fiskeribladet.

Arne Møgster, administrerende direktør i Austevoll Seafood. Foto: Anders Furuset

Ingen tråling

Han forteller at «Vea» har gått gjennom små utbedringer før hun forlot gamlelandet. Dette for å tilpasse seg det nye fiskeriet, samt det peruanske regelverket knyttet til dette.

Tråling er nemlig ikke tillatt i Peru, og «Vea» er nå blitt en ren ringnotbåt.

Den første perioden i fisket etter anchoveta ble nylig avsluttet i Peru. De nye eierne håper å få «Vea» klar til den neste sesongen som starter i november.

– Hva var avgjørende for at valget falt på akkurat «Vea»?

– Hun har en størrelse som passer fint inn i fiskeriet i Peru og infrastrukturen der, sier Møgster, og legger til at «Vea» blir en av de største båtene i Austral og i fiskeriet i Peru for øvrig.

Kåre Vea er pensjonert fisker og daglig leder i Vea fiskeri, som nå har solgt den pelagiske ringnotbåten og tråleren «Vea» til Austral Group i Peru. Foto: Kjersti Sandvik (arkiv)

Venter på nybygg

Vea, som er tredje generasjon fisker, forteller at rederiet har hatt fem båter ved navn «Vea» i sitt eie siden 30-tallet. Men med salget av den siste «Vea» er det første gangen siden 1933 at de står helt uten båt.

Vea fiskeri på Karmøy har hatt fem «Vea» i sitt eie. Dette bildet er trolig tatt i 1948. Foto: Privat

– Vi venter på et nybygg fra Istanbul. Den blir 67-og-noe meter lang, og vi håper å få den klar i løpet av dette året, sier Vea, og legger til at de har avtale med en annen båt som tar kvotene for Vea fiskeri i år.

– Det går i makrell og litt NVG-sild, og så fisker vi lodde om vinteren og tobis og kolmule om våren, sier den pensjonerte fiskeren.

Han vil ikke oppgi salgssummen på «Vea», men sier det har vært en kjempebåt for rederiet.

– De som har kjøpt den virker også strålende fornøyd. Det er jo hyggelig, sier han.