– De kjenner jo bransjen ut og inn, både i Norge og i utlandet, og kommer til å ha viktige roller når det gjelder skjæringspunkt akvakultur og bærekraftig forretningsutvikling. De kjenner veldig godt hvor skoen trykker, og hvor det er store kunnskapsbehov, uttaler leder for programrådet i akvakultur ved NMBU, professor Turid Mørkøre, i en pressemelding.
Mastergrad i akvakultur
Både Alf Helge Aarskog og Einar Wathne er begge utdannet ved NMBU, eller NLH, som var navnet tidligere.
Aarskog har en mastergrad i akvakultur og etterutdanning fra Harvard Business School, og har vært konsernsjef i både Lerøy Seafood Group og Mowi, tidligere Marin Harvest.
Einar Wathne har, i tillegg til mastergrad i akvakultur, også en doktorgrad innen fiskefôr. Han har jobbet i fôrindustien i over 30 år, vært konsernsjef i Ewos og president i Cargill Aqua Nutrition og nå de siste to årene jobbet i næringen med rådgiver- og styreroller.
Skal lede casestudier
Det er først og fremst innen fagområdet anvendt akvakultur de to skal bidra med sin kunnskap går det fram av meldingen. Anvendt akvakultur ligger i skjæringspunktet mellom biologisk akvakulturproduksjon og forretningsutvikling, og tar for seg tema innen norsk og internasjonal akvakultur som miljø, fiskevelferd, bærekraft, økonomi- og ledelse, forretningsmodeller, forhandlinger og beslutningsprosesser.
Aarskog og Wathne skal fungere som veiledere og mentorer i «Real World Cases», som er casestudier basert på virkelige fremstillinger.
– Undervisningen i anvendt akvakultur, som gis studenter på masternivå, har til hensikt å gjøre studentene selvstendige og i stand til å koble teori og praksis – og derved attraktive i arbeidsmarkedet, legger Mørkøre til i meldingen.
– Meningsfullt å bidra
– Det er meningsfylt å kunne dele kunnskap og erfaring fra et langt liv i næringen med unge, kunnskapssultne studenter, sier Wathne i samme melding.
Alf-Helge Aarskog peker i meldingen på at det er behov for de beste hodene og hendene til akvakultur for å lykkes med klimamål og en gradvis dreining til en mer klimavennlig matproduksjon.
– For min del er det ikke mye som er mer meningsfullt enn å legge til rette for, og være med på å skape verdens beste utdanning innen akvakultur, uttaler Aarskog i pressemeldinga.