Det går fram av en pressemelding mandag morgen.

– Man har gode dager og dårlige dager på jobb, og dette er én av de dårlige, sier regiondirektør for Mowi Nord, Ørjan Tveiten, til Intrafish kort tid etter at nyheten ble kjent.

Mowis fabrikk i Kvænangen, Jøkelfjord T-52, ble opprinnelig etablert i 1984 av Jøkelfjord Laks AS og senere overtatt av Mowi i forbindelse med oppkjøpet av selskapet Morpol i 2012.

Tung avgjørelse

– Det er med tungt hjerte vi har tatt avgjørelsen om å stanse driften ved Jøkelfjord. Dette har vært en viktig fabrikk for både Mowi og Kvænangen kommune i mange år. Vi ser dessverre at de nødvendige oppgraderingene av fabrikken blir for tunge å bære for driften på Jøkelfjord, og må dermed se på andre løsninger for slakting av fisken fra våre anlegg i området, uttaler Tveiten i pressemeldingen fra selskapet.

Ørjan Tveiten er regiondirektør i Mowi Region Nord. Foto: Pressebilde

I mars i år besluttet Mowi å midlertidig stanse produksjonen ved fabrikken som følge av råstoffmangel og utbedringsbehov knyttet til slakteprosessen. For å gjenoppta driften vil det være nødvendig med omfattende oppgraderinger av både utstyr og bygningsmasse.

– Hvordan har de ansatte tatt beskjeden?

– Jeg tror ikke det er så mye mer å si enn at de ansatte tar det med fatning, svarer Tveiten.

I pressemeldingen skriver Mowi at de 16 fast ansatte vil få tilbud om andre stillinger i selskapet.

– Vi ønsker å sørge for at alle har jobb videre. Det er det som er prioritert, og det er mange alternativ. Vi vil gå i samtale med hver enkelt for å finne den beste løsningen for hver enkelt, utdyper Tveiten overfor Intrafish.

Han sier det er to ting som gjør at selskapet ikke vil drive fabrikken videre.

– Det er en kombinasjon av råstoffmangel og utbedringskostnader som gjør at vi legger ned fabrikken. Vi har et forholdsvis lavt volum i Troms og med kostnadene er summen at anlegget ikke blir konkurransedyktig, sier han.

– Hvor mye ville det kostet å få fabrikken i den standen dere ønsket?

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj på kostnader, men jeg kan si såpass at vi snakker et tresifret antall millioner for å ta fabrikken til nødvendig nivå, sier Tveiten.

Trekker fram forslaget om grunnrenteskatt

I pressemeldingen blir også forslaget om grunnrenteskatt dratt frem som én av grunnene til at Mowi ikke ser det som mulig å investere i oppgraderingen av fabrikken.

– Uten forslaget om grunnrenteskatt så hadde sannsynligheten vært betydelig større for at vi hadde tatt kostnaden med å utbedre fabrikken, sier Tveiten.

Mowi opplyser i meldingen mandag morgen at fabrikken deres på Herøy i Nordland, samt andre selskapers slakterier i Troms, gjør at kapasiteten på slakting og prosessering i området er tilfredsstillende selv uten at Jøkelfjord er i drift.