Ingunn Marie Holmen (54) er inne i sitt 31. år i Sintef og kan mer om ulykker og sikkerhet blant fiskere og havbruksarbeidere enn de fleste. Yrkene er som kjent blant landets aller, aller farligste.

– Man må være nysgjerrig. Det har jeg nok alltid vært. Jeg har alltid likt å være litt potet, sier Holmen til Intrafish.

I dag er hun forskningsleder i Sintef Ocean innen fiskeriteknologi og senterleder i SFI Harvest. Faget hennes er sikkerhet, men hun liker å ha kunnskap om de store linjene.

– Jeg har en på gruppen min som kan fiskeriforvaltning, Dag Standal, og hver gang han åpner munnen, så lærer jeg noe nytt, sier Holmen.

Det er hun opptatt av. Det gir henne stor motivasjon.

– Man må lære noe nytt hver dag, og det gjør man som regel.

Syv blålysetater

– Hva for noe nytt har du lært i dag, da?

Holmen tenker seg om, og det tar litt tid. Midt i en setning om det å skrive en innovasjonssøknad kommer svaret. Søknaden handler om beredskap til havs. Konseptet vil Holmen og partnerne holde for seg selv foreløpig, men det var her dagens lærdom kom.

– Én av partnerne i prosjektet har regnet litt. Om man tar Norges landareal og teller opp hvor mange blålysetater vi har sammenliknet med areal, og gjør samme opptelling i havarealet vi forvalter, og hadde hatt like liten tetthet på land som til havs, så hadde vi hatt syv blålysetater i Norge, sier Holmen, og legger til:

– Om det brenner i Finnmark og brannvesenet er i Oslo, hva gjør man da?

Alle om bord i «Onsøygutt» berget livet under et dramatisk havari på Røst i 2019. – Fiskeri er fortsatt den næringen med flest dødsfall per yrkesutøver, sier Ingunn Holmen. Foto: Arkivfoto Redningsselskapet/Stormbull

– Høyest sannsynlighet for å omkomme på jobb

Holmen er sitert flere ganger i Intrafish og Fiskeribladet i saker som handler om ulykker og sikkerhet. Som forsker kan det være utfordrende å balansere meninger og forskning.

– Vi ønsker at det vi sier skal være godt dokumentert. I mange tilfeller kunne vi nok brukt utestemme i større grad, sier Holmen.

Hun er likevel opptatt av å poengtere at ting har bedret seg.

– Sjøfartsdirektoratet har kommet mer på banen. Jeg tror det var positivt at direktoratet ble flyttet fra Oslo til Haugesund. En ting som er helt sikkert er at de tok initiativ i 2008 til en gruppe som jobbet med HMS i fiskeflåten, og det var et utrolig bra tiltak. Det ble til yrkesfisker.no, som nå er en del av Sjøfartsdirektoratet sine sider.

- Holdninger endrer seg

Så er det et men:

– Fiskeri er fortsatt den næringen med flest dødsfall per yrkesutøver, og dermed det yrket med høyest sannsynlighet for å omkomme på jobb. Havbruk er nummer to, sier Holmen.

Hun mener det absolutt går riktig vei.

– Det kan virke som det går sakte, men jeg merker at holdningene endrer seg. Det er mer godtatt at sikkerhet er det viktigste, og det er blitt mer profesjonalisert med sikkerhetssystemer. Det fører til litt mer papirarbeid, som er krevende, men det er også nødvendig.

Ingunn Marie Holmen på nasjonal fôrkonferanse tidligere i år. Foto: Harrieth Lundberg NMBU

Ulykker i kystfiskeflåten

– Hvorfor interesserer du deg for ulykker og sikkerhet?

– Fordi jeg hadde begynt å jobbe med sikkerhet i havrommet med dykkere, deretter fiskere. Jeg så mye på hvordan vi kan beskytte dem, og det førte meg mer over på organisering av sikkerhet, sier Holmen, og legger til:

– Man kan beskytte den som er i den spisse enden med en redningsvest, men årsaken til ulykker, eller medvirkende årsaker, kan i noen tilfeller tilskrives systemene rundt og rammebetingelsene.

Rammebetingelser er også noe Holmen og kollegene skal se på i det nye prosjektet «Alvorlige ulykker i kystfiskeflåten – årsaker og tiltak». Hun trekker frem snøkrabbefiske som et eksempel.

– Det er som et olympiske fiske, og da handler mye om å sikre rettighetene, men kanskje ikke like mye om sikkerhet og båter som passer. Da jeg leste om hullet i en båt i Fiskeribladet, tenkte jeg «er det mulig». Det kan utvikle seg noen holdninger til hva som er greit, og som flytter grensene. De tar noen sjanser der jeg lurer på om de vet hvor stor risiko de tar. Der har vi lyst å bidra.

Ingunn Marie Holmen

  • Alder: 54 år
  • Bosted: Trondheim, men er fra Alvdal
  • Familie: Gift og har to voksne barn
  • Stilling: Forskningsleder i Sintef Ocean
  • Aktuell: Jobber med et nytt prosjekt knyttet til sikkerhet i kystfiskeflåten

Målet med prosjektet er å komme med noen råd. Forankring hos dem som jobber på «gulvet» mener forskeren er helt sentralt.

– Hvis noe ikke er forankret der, så blir det ikke implementert.

Hun gir det samme rådet til alle unge i Sintef Ocean:

– Hva du enn gjør, om du skal snakke med en fisker, må du være ydmyk. Selv om du kan mye om et smalt område, er det ikke sikkert det er så praktisk anvendelig. Med ydmykhet og nysgjerrighet kommer man langt.