- «MV Sifjord» skal settes inn i arbeid på anlegget i Sifjord, og det er et fartøy vi har store forventninger til, sier Iver Almestad.

Han er Eidsfjord Sjøfarms formann på avdelingen, og vil være den som til daglig skal stå på brua til nybygget.

Betraktelig forbedring

Og det er nettopp på brua, fartøyets hjerte, at en finner de nye løsningene fra Furuno Norge, levert i tett samarbeid med forhandler Myre Elektronikkservice.

- Helt konkret er det snakk om en helt ny utforming innen bruløsninger. Store vindusflater, kombinert med kompakte løsninger for navigasjon, alarmovervåkning og kontrollsystemer som gjør at oversikten blir betraktelig bedre på «MV Sifjord» enn på fartøyer med en mer tradisjonell bruutforming, forteller Almestad.

Foto: Furuno

For det er en kjent sak at fartøyer som opererer nært opp til merder i oppdrettsanlegg må ha et ekstra fokus og en så optimal oversikt som mulig. Det mener Almestad at bruløsningen om bord i «MV Sifjord» vil bidra til.

- Så absolutt. Om bord i «MV Sifjord» vil vi kunne manøvrere fra ei bru der konsollene for all teknologi er både smale og smekre. Dette vil i svært liten grad redusere sikten.

Å manøvrere nær merdene må gjøres på en trygg og sikker måte. Den forbedrede sikten om bord i denne servicekatamaranen bidrar sterkt til det, sier han.

Systemkontroll

Brua er ikke bare hjertet om bord i et fartøy. Det er også hjernen.

For teknologien på brua skal styre en rekke vitale systemer for drift av fartøyet.

Motorpanel, gearkontroll, lensesystem, tankovervåking, lysstyring, lanterne og ventilasjon er noe av det en skal ha kontroll på.

- Betjeningen av alt dette er plassert på en måte som gir en komfortabel arbeidsstilling.

- Det som kalles god ergonomi?

- Riktig. Komfortable arbeidsstillinger gir ikke bare mindre slitasje, men også økt sikkerhet og overblikk.

Foto: Furuno

Om bord har Furuno Norge og Myre Elektroservice sørget for store, oversiktlige skjermflater, samt en gunstig kombinasjon av fysiske kontroller og moderne touch-paneler. Det gjør både navigasjon og kontrollsystemene enkle å betjene, forteller Almestad.

Lysvennlige skjermer

Furuno Norge har gjort store forbedringer på nettopp dette området. Oversiktlighet og enklere betjening har stått i fokus under utviklingen av teknologien.

Touch-skjermene betjenes enkelt med intuitive skjermbilder og funksjonsvalg.

Alle skjermer har glassflater, og er optimalisert med hensyn til synsvinkel og kontrast. For på ei bru med store vindusflater kan sol og skarpt lys skape utfordringer. Sterkt motlys samt lysrefleksjoner i skjermflater, kan ofte svekke mulighetene til å se hva som er på skjermene.

- Dette er ikke et problem med de skjermene som er brukt her. Skjermene takler alle typer lys, også skarpt sollys. I tillegg har skjermene en enhetlig palett for de ulike systemene og sentralisert dimming for optimal sikt og betjening, også når det er mørkt.

Hindrer stress

Lyder og blinkende lys grunnet alarmer kan også erfarne båtførere oppleve som stressende. Spesielt når en fra før står i en i utgangspunktet stressende manøvreringssituasjon der fokus er viktig.

I slike situasjoner kan det også være vanskelig å identifisere hvilket system om bord som utløser alarmen.

- Den nye bruløsningen om bord i «MV Sifjord» har et integrert alarmsystem som gjør det enklere for båtfører å få informasjon om alarmer, og dermed respondere raskt og effektivt.

Alarminformasjonen vises på skjermen, rett foran operatøren. Der framgår det informasjon om hvilket system som gir alarm, samt årsaken, forteller Iver Almestad.

Foto: Furuno