– Kolmula er et tøft fiskeri, ofte med mye dårlig vær, så sikkerheten er det viktigste. Nå har vi et ekstra dekk, noe som øker fribordet og arbeidsdekket kommer dermed høyere opp. I tillegg har vi fått pumpe på hekken, i stedet for på siden, som gjør operasjonen med å få fisken om bord langt tryggere, sier Longva.

Fiskeleting og tråling

Kolmulefisket er et trålfiske. Både lavfrekvenssonar FSV-25 og mellomfrekvenssonar FSV-85 brukes under letingen.

– Lavfrekvensen gir oss veldig god rekkevidde og selv under de krevende forholdene som dette fisket ofte har, så regner vi med å kunne se fisk i alle fall på 7000 meter, sier han.

Noen ganger vil man også gå over med ekkolodd for å vurdere tetthet og utstrekning på stimen. Stimer som står i et fint slør med jevn fordeling er ideelt for tråling. Også under selve fiskeriet brukes begge sonarene og da i samspill med Furuno trålsonar.

Tråltrend i pelagisk fiskeri

Nye «Gunnar Langva» er rigget for både trål- og notfiske, men bruker etter hvert mer trål og mindre not. Furuno-sonarene har meget god rekkevidde, høy ytelse og finjusterte sonarprogram. Det er ønskelig å hele tiden observere stimen man tråler på. Da kan man manøvrere fartøy og trål hensiktsmessig. Med trålsonar overvåkes kritisk fase, når fisken skal inn i trålen. Det kan skje mye fra fisken observeres ved tråldørene til den forhåpentligvis finner veien inn i tunnelen.

- Furuno-pakken har fungert helt utmerket. Vi slår instrumentene på, de virker alltid og vi har så å si ingen vedlikeholdskostnader. Og da holder vi oss til det! Foto: Furuno

– Med trålsonaren så kan vi vite sikkert at fisken har havnet i trålen, vi har kontroll med volumet og kan avslutte så fort vi har gjort et godt hal, sier Gunnar.

Utforming av fiskeribroen

Broen fremstår som moderne og oversiktlig.

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med verftet og med Vico. De har klart å ta vare på det som har fungert godt før. Samtidig er utstyrspakken modernisert og Vico har fått til en løsning som utnytter de store skjermflatene optimalt. Vi er veldig godt fornøyd, sier Longva.

Oppgradert sonarpakke

De siste årene har Furuno sonarer og ekkolodd vært i rivende utvikling. 3D-sonar og høyfrekvenssonar FSV-75 er lansert i år og lansering av flere nye ekkolodd står for tur.

Ja, utviklingen går raskere enn før, men vi er godt forberedt. Vi har satt inn ekstra rør for svingere og vi har plass til betjeninger, så vi skal kunne holde tritt med utviklingen, sier Longva med et smil.

Han smiler i det hele tatt mye for tiden og gleder seg til et lite sildefiske før de setter kursen vest av Irland, hvor kolmulefisket foregår.

Sjekk om du kan få mer ut av din Furuno sonarløsning!

Oppgrader din FSV-84 til FSV-85

Oppgradering inkluderer ny prosessor, ny betjening og noe tilpasning i sender-skapet. Bunnutstyret er det samme. Opplev ytelsesforbedringer med ny signalbehandling og en helt ny brukeropplevelse med to-skjermsløsning.

Les mer...

FSV-25 erstatter FSV-24

FSV-24 har vært i salg siden ca 2000 og er på slutten av sin levetid. Support hvor nye komponenter er nødvendig blir etter hvert vanskeligere. FSV-25 har vært i markedet siden 2015, er velprøvd, med svært godt resultat. Rekkevidden er eksepsjonell og skilleevnen er svært god både på lengre og kortere avstander.

Les mer...

Se dine FSV-25 sonardata i 3D

Furuno 3D sonar F3D-S bruker rådata fra lav-frekvenssonar FSV-25 og viser stimer og slør i 3 dimensjoner. Du får muligheten til å rotere visningen og du kan undersøke en stim fra ulike vinkler, for å danne deg et mer nøyaktig bilde av stimens biomasse, utstrekning og dybde.

Se produktvideo...

Les mer...

Ekkoloddmoduler for TimeZero

Har du TimeZero Professional kan du koble til nettverksekkolodd og multistråle-ekkolodd. Flere har også etter hvert gode erfaringer med integrasjonen mellom TimeZero og WASSP.

Les mer...