Arktiske bakterier skal fetes opp med restprodukter fra omega-3 produksjon. Dette kan gi et mer bærekraftig fiskefôr, skriver universitetet i en pressemelding.

– Vi skal inn i bioøkonomien – da er det viktig å finne gode teknologiske løsninger, som både er bærekraftige og tar bedre vare på ressursene vi allerede har, sier professor Peik Haugen ved forskningssenteret Norstruct.

Han skal lede prosjektet, som er et samarbeid mellom forskning og næringsliv.

Mange rester

Tekfisk har tidligere skrevet om et bibliotek med over 1000 bakterier i Tromsø. Disse er samlet inn fra blant annet sjøbunn, sjødyr og pol-is.

I omega 3-produksjonen blir det igjen store mengder restprodukter med lav verdi.

– Det er derfor mye forskning rettet mot å utnytte denne ressursen på en smartere måte, står det i pressemeldingen.

Ved å benytte seg av en allerede eksisterende biomasse med liten verdi i dag, kan forskerne ved hjelp av teknologi de har utviklet produsere et fôr-tilskudd med viktige marine oljer tilpasset oppdrettsnæringen.

Energirikt bakteriemel

– Vi skal bruke restprodukter fra omega-3 produksjon som mat til utvalgte arktiske bakterier. På samme måte som vi mennesker har en tendens til å lagre energi som fett, gjør arktiske bakterier det samme. De er eksperter på å ta opp energi som fett, og hvis vi forer de på en kontrollert måte, vil de samle opp sunt fett, sier Haugen i meldingen.

Bakteriene kan ta til seg opp til 75–80 prosent av totalvekta som fett, og veldig mye av dette i form av omega-3.

Overskuddet kan høstes og ut fra dette kan det lages et «bakteriemel» som kan brukes som et energirikt tilskudd i produksjonen av fiskefor.

Disse er med i fôrprosjektet:

  • UiT Norges arktiske universitet
  • Norce
  • USN Universitetet i Sørøst-Norge
  • Nordic Pharma Inc AS
  • KGS systemer AS
  • Norinnova AS