Karen Elene Thorsen er en av landets ledende mat-influenser med over 230 000 følgere på Instagram, og forfatteren bak boken Fattig student.

Hun er en av gjestene som skal være med på IntraFish, Fiskeribladet og Tekfisk sitt webinar Sjømatpulsen, torsdag morgen.

Der skal de blant annet drøfte hvorfor unge velger bort sjømat, og hvordan næringen kan vinne dem tilbake.

På Instagram har Thorsen lagt ut en spørreundersøkelse på unges forbruk av fisk i forkant av Sjømatpulsen. Etter 20 minutter hadde hun allerede fått over 4000 svar.

Resultatene får du på Sjømatpulsen ved å melde deg på her.

Hadde spist mer fisk om det var rimeligere

Helsedirektoratet anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken. Ifølge Norges Sjømatråd stuper sjømatkonsumet og nedturen er størst blant yngre forbrukere. Til tross for dette er det fisk på middagstallerkenen hos Ragnhild Stokka (22) en til to ganger i uka.

– Jeg er pescetarianer, så det skal sies at jeg ikke spiser kjøtt, forteller hun.

Hun er student og holder på med sin bachelorgrad i biologi ved Universitetet i Bergen.

Ragnhild Stokkan (22) spiser en del fisk, men mener hun hadde spist enda mer, dersom det hadde vært billigere. Foto: Privat

Makrell på skiven en gjenganger, og hun ser ofte etter tilbud på butikken, og varer som er i ferd med å gå ut på dato.

– I det siste har det vært mest fiskepinner, og senest i går spiste jeg fiskekaker. Det går også en del i sei og torsk. Jeg prøver å se hva som er mest bærekraftig, og prøver å ikke kjøpe fisk som for eksempel har blitt eksportert helt fra Kina. Men ettersom fisk som er bærekraftig ofte er mye dyrere, blir det gjerne litt mindre. Jeg hadde kanskje spist fisk oftere dersom det var rimeligere, sier Stokka.

Det er dermed tydelig fra Stokka: Hun hadde spist mer fisk dersom kortreist, bærekraftig fisk var billigere.

– Frysedisken er ikke alltid like fristende

Tommy Tverdal (26) er utdannet fiskehandler og jobber nå som kokk i Odda. Han mener tilgang og pris er viktig.

– Det er enkelt å ty til det som er billig når man er student, men da blir det ofte mindre næring og mindre fisk. Da blir det fort fiskepinner og fiskeboller, og fare for å bli lei, sier Tverdal.

Han mener at tilgang på fersk fisk er viktig.

– Det er ikke alle butikker som har ferskvaredisk, og da blir det også vanskelig å få tak i fersk fisk. Da blir det fort det man finner i frysedisken eller det som er ferdigpakket, og det er ikke alltid like fristende. Jeg skulle gjerne sett et større utvalg, mer matglede rundt fisk og informasjon, sier Tverdal.

Tommy Tverdal (26) skulle gjerne sett mer fersk fisk i matvarebutikkene. Foto: Privat

Til tross for at det finnes fiskearter som er billige, mener Tverdal at studenter ofte velger billige farseprodukter.

– Det gjelder for så vidt ikke bare studenter. Det er gjerne småbarnsfamilier som skal handle inn stort til uken, og dette er matvarekjedene bevisst. Man ser ofte lave priser på produkter som er usunne og enkle å lage, forteller han.

Tverdal spiser fisk flere ganger i uka, og velger også ofte fisk når han er ute og spiser på restaurant.

– Mange velger ofte biff når de går ut og spiser, og jeg har opplevd at de ser på fisken jeg bestiller og nesten angrer seg litt fordi det ser knallgodt ut, sier han.

Ikke særlig glad i fisk

Det er flere som er enige i at pris spiller en viktig rolle når man skal velge hva som kommer på middagsbordet. Charlotte Solberg (39) fra Stord er veldig opptatt av et sunt kosthold, men synes det er vanskelig å få fisk på menyen da familien på fire ikke er særlig glad i smaken, og fisk ofte er dyrere enn annen mat.

– Vi har av og til fiskepinner, men når verken de voksne eller barna er noe særlig glad i fisk, så blir det fort til at vi velger noe annet, sier Solberg.

Charlotte Solberg jobber i barnehage på Stord, og syns det er vanskelig å få fisk inn i kostholdet. Foto: Privat

Hun synes det er vanskelig å si hva som skal til for at de skal spise mer fisk.

– Både jeg og mannen min kommer fra familier som spiser fisk regelmessig, men vi er ikke flinke på det selv. Det forsvinner kanskje litt ut, forteller Solberg.

Selv jobber hun i barnehage der fisk står på menyen ved jevne mellomrom.

– Dersom man skal få barna til å spise mer fisk, er det kanskje lurt å introdusere det for dem gjennom blant annet barnehagen, eller når de blir så gamle at de har mat og helse på skolen, sier Solberg.

Her kan du melde deg på Sjømatpulsen.