Regjeringen bremser gjenåpningen av samfunnet og ber samtidig nordmenn om å unngå unødvendige reiser til utlandet. For å unngå import av smitte vil ikke regjeringen åpne for reise til eller fra land utenfor EU og EØS uten at man må i karantene. Fra i dag vil det også bli forbudt å servere alkohol etter midnatt hver dag i hele Norge. Det varsler helseminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse i dag, fredag. Det innføres imidlertid ikke krav om munnbind ennå.

Et økende antall sporadiske tilfeller av koronasmitte vekker uro hos Folkehelseinstituttet (FHI). – Vi er bekymret og beredt, sier overlege Preben Aavitsland til NTB.

– Vi er redde for den skjulte smitten, altså den som skjer mellom folk, gjerne unge, som har lite symptomer og ikke forstår at de er smittet, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

Han peker på at disse kan smitte andre i flere ledd før noen blir syke.

De siste ukene har smittekurven pekt oppover i Norge. De to siste dagene er det meldt om 102 nye smittetilfeller, mot 196 i hele forrige uke. Mange av de nye smittetilfellene skyldes importsmitte.

– Situasjonen nå er imidlertid forskjellig fra mars, da to-tre tusen smittede nordmenn kom hjem etter å ha vært i Italia, Østerrike og Spania. Da var det lite testkapasitet, og det store antallet var overraskende, påpeker FHI-overlegen.