Kystnotbåten «Lise-Beate» tok sin første sildefangst for året på Reisafjorden i forrige uke, hvor det var fine fangster å få på nyåret. Da de kom i retur etter levering i Fosnavåg, hadde hovedtyngden av silda forlatt fjordene i Nord-Troms.

– Silda kom ei uke senere og forlot ei uke tidligere enn i fjor. Om det er silda som endrer vandringsmønster, om det er månen eller tilfeldigheter, det vet jeg ikke, sier skipper Jan Petter Børresen.

Skipper om bord «Lise-Beate» Jan Petter Børresen. Foto: Privat

Fin størrelse

Da Fiskeribladet snakket med Børresen fredag ettermiddag var de på vei sørover igjen, mot Grøntvedt Pelagic på Uthaug, for levering etter årets andre tur på feltet. Denne gangen er Senja-båten, eid av rederiet Oddvar Nes AS i Botnhamn, lastet med 320 tonn NVG-sild, tatt i to kast rundt 60 mil nord av Andenes torsdag kveld.

– Det er veldig fin sild, med en snittstørrelse på 240 gram i det ene kastet og 248 gram i det andre. Vi så ikke de voldsomme mengdene fisk, men nok til å kaste på, sier Børresen.

– Men vi var bare 10-12 timer på feltet, så vi har ikke lett så veldig lenge, legger han til.

Kortere visitt

Salgsleder i Norges Sildesalgslag, Kenneth Garvik, sier til Fiskeribladet at silda forsvant fra Kvænangen for en ukes tid siden.

– Det har vært en tendens de siste tre årene, at silda går tidligere ut år for år. Vi ser også i større grad at hovedtyngden av de sterke årsklassene fra 2013 og 2016 har overvintret ute i havet, og signalene fra fiskerne på Kvænangen er at det har stått mindre mengder inne på fjordene i år, forteller Garvik, som er spent på om denne tendensen ender i at silda til slutt uteblir fra fjordene igjen.

Salgsleder Kenneth Garviki Norges Sildesalgslag. Foto: Norges Sildesalgslag / Roar Bjånesøy

På vei sørover?

Det meste av NVG-sild som nå meldes inn til sildesalgslaget er ifølge Garvik tatt på feltene ute i havet, nord for Andenes, hvor mye av NVG-silda har stått i høst og utpå nyåret.

– Vi hadde en bra start på uka, med en god del fangster og båter ute. Torsdag var det litt vind og mindre aktivtet. Det har heller ikke vært det store fisket fredag, sier Garvik og forteller at snittprisen hittil i år ligger på rundt fem kroner.

Han mener det er like før silda begynner å bevege seg sørover.

– Med tanke på rogninnhold og dato, så kan vi anta at silda er på vei mot gytefeltene snart. I enkelte fangster er det noen som har rapportert at de føler en retning. Varierende størrelser på fangstene i dette området, fra 190 til 280 gram i snitt, kan også bety at det er bevegelse, da det er den største silda som leder an mot gytefeltene, sier Garvik.

Lofotbåten «Kransvik jr» med 190 tonn sild i sida, under fiske i Vesterålen tidligere denne uka. Foto: Kristian Nilsen

Kystnære fangster

Det er også innmeldt noen mindre fangster kystnært den siste uka, blant annet var en håndfull fartøy på leit etter sild inne i fjordene i Vesterålen fredag.

– Det er snakk om relativt beskjedne mengder, og kan være snakk om en blanding av lokale sildestammer og NVG-sild på vei forbi, sier Garvik.

Fredag kveld var det innmeldt flere fangster i området, i rute 520 og 524. Fangstene varierte fra 55 til 190 tonn, og med en snittvekt på mellom 220 og 242 gram. Størst fangst og størst sild var det «Kransvik jr» som sikret seg i Steinlandsfjorden i Øksnes, den andre lasta for lofotbåten i dette området denne uka.

«Topas» på jakt etter sild i Steinlandsfjorden like utenfor Myre i Vesterålen fredag ettermiddag. Foto: Silje Helene Nilsen

Optimstisk

Om bord «Lise-Beate» håper mannskapet å få gjort seg ferdig med sildekvota på nesten 1400 tonn de neste ukene. Deretter står torsken for tur. De kjører samme driftsopplegg som i fjor, og har ikke gjort noen tilpasninger med tanke på korona.

– Koronapandemien har hittil påvirket oss lite i denne delen av næringa. Det var dystre spådommer før jul, men enn så lenge er det gode priser på torsken. Prisene vil nok gå noe ned når det største trykket kommer, men jeg tror likevel de vil holde seg på et nivå vi kan leve med, avslutter Børresen.