Bestanden av snøkrabbe har skutt fart, og i 2020 mener havforskerne at den trolig finnes i alle egnede leveområder på norsk sokkel.

Havforskningsinstituttet som hvert år gir kvoteråd til myndighetene for snøkrabbe, mener fiskerne i år kan fiske opptil 6500 tonn. I fjor var forskernes kvoteråd på 5500. Det skriver instituttet på sine nettsider.

Siden snøkrabben ble oppdaget for første gang på russisk sokkel i 1996, har den fortsatt å utvide sitt leveområde i Barentshavet, og bestanden har økt betydelig.

Fredningsperiode

Forskerne anbefaler å opprettholde en fredningsperiode fra 1. juli til 30. september, der fisket etter snøkrabbe er stengt. Bakgrunnen for denne fredningsperioden er at snøkrabben vokser ved å skifte skall. Etter skallskiftet vil krabben i en periode ha mykere skall og mindre kjøtt. Krabben vil dermed være ekstra sårbar dersom den blir fisket i denne perioden.

– Fangstbar snøkrabbe trenger også tid til å øke mengden kjøtt igjen etter et skallskifte. Stenging av fisket i denne perioden vil sørge for dette, sier forsker Ann Merete Hjelset i en artikkel på HIs nettsider.

Vil unngå spøkelsesfiske

HI viser til at selv om snøkrabbebestanden sprer seg overalt, er det likevel bare på et begrenset område sentralt i Barentshavet at det finnes høy nok tetthet av krabbe til at det er av interesse for fiskerne.

Kvoterådet gjelder derfor kun for dette området.

Forskerne foreslår også krav om en liten del bomullstråd i krabbeteinene. Hvis en teine blir tapt i sjøen, råtner denne slik at krabbe og andre dyr kan unnslippe.

– Av hensyn til dyrevelferden bør vi unngå spøkelsesfiske, sier Hjelset.

Endelig snøkrabbekvote for 2021 blir fastsatt av Nærings- og fiskeridepartementet i løpet av desember.