Det stormer i sjøfraktmarkedet for tiden. Kapasitetsmangel gir skyhøye rater, og handelsnæringen og forbrukere rammes hardt.

Det har vært en dramatisk utvikling i kapasitetssituasjonen for sjøfrakt. De siste måneders høyst unormale omstendigheter har skapt en stor ubalanse i tilgjengelige lasteenheter for sjøfrakt. Dette skaper store problemer for næringslivet i tiden fremover, og ikke minst alle forbrukere som må grave dypere i lommeboken når vårhandelen starter om noen måneder, hvis de finner det de leter etter, heter det i en pressemelding fra Schenker AS.

300 prosent

Knappheten på kapasitet har medført en nær 300 prosent økning i fraktkostnadene. Christian Flatum, som er direktør for sjøfrakt i Schenker, uttaler at vi nok vil se ytterligere økning i januar og februar i 2021. Han påpeker at dette er høyst unormalt, og mange bedrifter fortviler over høye frakter og at man i verste fall ikke får hjem varer til butikkhyllene når sesongen starter. Her vil det nok også bli tilsvarende situasjon i nettbutikkene, sier Flatum.

Selv om man skulle velge å ta disse økte kostnadene er det heller ikke sikkert man får plass på båtene, da det er rift om plassene, og den knappe tilgangen gjør det hele lite forutsigbart.

Prege hele året

Mye av det som fraktes på sjø er varer med relativ lav verdi, og for en del bedrifter har vi nå nok kommet til et punkt hvor man sterkt vurderer å avvente en del transport via sjøveien, tror Flatum. Det vil resultere i at en del sesongvarer for vårsesongen 2021 ikke blir å finne i butikk.

Regjeringen har gitt noen avgiftslettelser i Statsbudsjettet, men det monner lite i denne situasjonen. Det er fare for at bedrifter som nå ikke har økonomi til å handle under disse forholdene kan få problemer med å opprettholde driften. Store internasjonale selskaper med finansielle muskler takler dette, men mindre selskaper står i fare for å bukke under.

Utsiktene innen sjøfraktområdet vil på kort og mellomkort sikt være preget av disse utfordringene. Det tar naturlig nok noe tid å bygge opp normalkapasitet når pandemien gradvis ebber ut, så dette vil nok prege store deler av 2021.