Det skriver Vestvågøy Fiskarlag i et vedtak gjort av årsmøtet tidligere i juli.

Til tross for nye rapporteringsordninger, uttrykker de stor bekymring over utviklingen i turistfiskenæringa, og stiller spørsmål ved omfanget dette er i ferd med å få.

Som Fiskeribladet har omtalt tidligere opplever tollerne i år «all-time-high», med beslag av store mengder fisk ved grenseovergangene. Per 30. juni i år hadde tollerne i tollregion Nord-Norge, som omfatter Troms og Finnmark, beslaglagt 6431 kilo fiskefilet ved grenseovergangene. Det er en økning på 83,80 prosent fra i fjor, da det totale beslaget var på 3499 kilo.

– Rene industrien

– Årsmøtet er av den oppfatning at det er fritt fram for å starte en turistfiske-bedrift, uten noen begrensninger. Og når en ser hvor mange båter enkelte bedrifter har til utleie, så er det rene industrien med tilrettelagt filetanlegg og innfrysning, heter det i vedtaket fra fiskarlaget i Vestvågøy.

– Etter at rapporteringsordningen startet er det registrert nærmere 400.000 fisk på kroken, bare i Nordland. Det slippes ut mellom 30-40 prosent av fisken, det var ca. 37 prosent torsk (tall fra 2017). Årsmøtet er svært skeptisk til alt utslippet av fisk, særlig med tanke på begrenset overlevelsesevne. Når vi ser på hvordan yrkesfiskerne detaljreguleres og bøtelegges for den minste overtredelse av forskriftene, kan ikke årsmøtet forstå hvordan turistfisket kan fortsette på en slik måte. Alle har fokusert på viktigheten av å verne om lokale bestander på fjorder og nær kysten, det er jo nettopp den fisken som blir beskattet, skriver Vestvågøy fiskarlag i sitt årsmøtevedtak.

Krever strengere regulering

Lofotfiskerne ber derfor myndighetene om at det settes i verk tiltak for å få regulert turistfisket fremover.

– Både med tanke på omfang, egnede områder og størrelse på det enkelte turistfiskeanlegg for å unngå for mye press på enkelte områder, skriver årsmøtet.

Den enkelte fisketurist kan i utgangspunktet ta med seg 10 kilo fisk ut av landet, mens de som har fisket i regi av registrerte turistfiskebedrifter kan ta det dobbelte. Årsmøtet i Vestvågøy fiskarlag krever imidlertid full stopp i utførselen av «turistfisk».

– Årsmøtet mener at muligheten turistene i dag har med at man kan ta med seg fisk ut av landet må opphøre straks. Vi synes det er helt greit at turister kan komme til landet og ta del i den opplevelsen det er å fiske, og at de kan fiske så mye de spiser under oppholdet. Årsmøtet mener med dette at vi fremdeles opprettholder eksistensen til turistnæringen som er etablert langs kysten. Det må være opplevelsen av fiske som står i fokus, ikke muligheten for å kunne ta med seg fisk hjem som er avgjørende, avslutter årsmøtet.