I Kystvaktens årsrapport for 2020, forteller sjef Kystvakten, flaggkommandør Oliver Berdal, at aktiviteten har gått opp på de aller fleste områder, med en økning i antall inspeksjoner og oppdrag.

- Kystvaktfartøyene har levert svært godt gjennom en krevende tid. Antall patruljedøgn, oppdrag og inspeksjoner har økt. Dette har vært mulig takket være våre dedikerte mannskaper og den fantastiske innsatsen de har vist gjennom året, sier Berdal.

1155 fiskeriinspeksjoner

De 15 kystvaktfartøyene opererer fra svenskegrensen i sør til isen nord av Svalbard.

Berdal opplyser at Kystvakten gjennomførte 2757 oppdrag i 2020, hvorav de fleste for andre statlige etater. Flere ulykker og havarier ble håndtert, og mange ble avverget gjennom deltagelse i 164 søk- og redningsaksjoner, og gjennom 177 utførte slep.

Kystvakten økte antallet fiskeriinspeksjoner sammenlignet med 2019. 1155 gjennomførte inspeksjoner resulterte i 138 advarsler for brudd på regelverk, og 49 anmeldte forhold.

Overtok slepeberedskap

1. januar 2020 overtok Kystvakten det operative ansvaret for den statlige slepeberedskapen og ble tilført to nye fartøy, KV Bison og KV Jarl. Kystvaktflåten består i dag av totalt 15 fartøy, hvorav ti er havgående og fem er mindre fartøy for operasjoner langs kysten og i kystnære farvann.