Hvilke fiskemuligheter norske fartøy får i britisk sone vil bli en del av forhandlingene mellom Norge, EU og Storbritannia, samt bilaterale forhandlinger mellom Norge og Storbritannia. Disse forhandlingene har ikke startet og det er ikke mulig å forutsi utfallet, opplyser Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

Ingen formell avtale

Norske og britiske myndigheter har imidlertid begynt å utarbeide avtaler om diverse praktiske forhold for å legge til rette for at landenes fartøy kan fiske i hverandres soner i 2021, under forutsetning at det blir oppnådd enighet om kvoter og soneadgang, viser direktoratet til.

I fjor ble Norge og Storbritannia enig om en midlertidig avtale som gjaldt fiske i hverandres sone, som gjelder ut 2019. Et arbeid med å få i stand ordninger som er basert på avtalen fra september i fjor, er iverksatt, men en formell avtale foreligger ikke ennå.

«Vi presiserer at en formell avtale mellom Norge og Storbritannia er forutsetning for at norske fartøy skal kunne fiske i britisk sone», viser direktoratet til.

Må ha lisens

Alle norske fartøy må imidlertid ha lisens for å fiske i britisk farvann, og Fiskeridirektoratet vil åpne opp for lisenssøknader for 2021.

Alle fartøy, inkludert fartøy under 200 BT, må søke om lisens for å kunne operere i britisk farvann i 2021.

Mer informasjon finner du HER på direktoratets nettsider.