Europakommisjonen gikk tirsdag til aksjon mot flere norskeide lakseselskap i Skottland for å undersøke ulovlig konkurransesamarbeid. i en pressemelding bekrefter de at kommisjonens tjenestemenn 19. februar 2019 gjennomførte uanmeldte inspeksjoner i flere medlemsstater hos flere bedrifter i sektoren for oppdrett av atlantisk laks.

- Kommisjonen har bekymringer rundt at de inspiserte selskapene kan ha krenket EUs antitrustregler som forbyr karteller og restriktiv forretningspraksis (artikkel 101 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte). Kommisjonens tjenestemenn ble ledsaget av deres kolleger fra de relevante nasjonale konkurransemyndighetene, heter det i pressemeldingen.

Kommisjonen skriver videre at uanmeldte inspeksjoner er et forundersøkende skritt i mistanke om ulovlig konkurransesamarbeid.

- Det faktum at kommisjonen utfører slike inspeksjoner, betyr ikke at selskapene har gjort seg skyldig i ulovlig konkurransesamarbeid, og det foresier heller ikke konklusjonen av selve undersøkelsen. Kommisjonen respekterer retten til forsvar, særlig rett til å bli hørt i konkurransesaker, understrekes det.

Når undersøkelsene er ferdig og konklusjonen kan være klar, er usikkert.

- Varigheten avhenger av en rekke faktorer, inkludert kompleksiteten i hvert enkelt tilfelle, i hvilken grad de berørte selskapene samarbeider med kommisjonen og utøvelsen av retten til forsvar, skriver kommisjonen.

Til IntraFish ønsker kommisjonen ikke å opplyse hvilke medlemsland det er gjort undersøkelser i, hvor mange land, eller hvilke selskaper.

– Flere betyr mer enn en, sier en talsmann til IntraFish.

Inspektører fra Europakommisjonen raidet anleggene til Mowi, Grieg Seafood Shetland og Scottish Sea Farms som en del av en undersøkelse av konkurransesamarbeid blant leverandørene.