Det er NVG-sild og kolmule som nå mister blåfiskmerket fra MSC. Miljøsertifikatet er viktig i mange markeder, spesielt i Tyskland, skriver NTB.

Sertifikatet skal være et garantistempel mot overfiske, og er etterspurt av dagligvarehandelen.

Manglende avtaler har skylden

Det er manglende kyststatsavtaler mellom Norge, Island, Russland, Grønland og EU som er grunnen til at sild og kolmule nå taper bærekraftsstatusen.

– Det er ingenting nytt her. Det har ikke skjedd noen utvikling som gjør at fiskeriene er mindre miljøvennlig enn i fjor eller tidligere, sier miljørådgiver Tor Bjørklund Hansen i Norges Fiskarlag til NTB.

Kravet om en løsning for kyststatavtalene er fem år gammelt, og nå har altså MSC fått nok. Fra før har også makrell mistet sertifiseringen. Dette er fisk som selges til asiatiske markeder, der bevisstheten rundt denne typen sertifikater er lavere.

– I en del markeder har sertifiseringsordninger blitt noe du må ha. Dermed kan dette få markedsmessige konsekvenser. Dagligvarehandelen etterspør slike sertifikater. De er dermed etterspurt også av innkjøpere, sier Jan Eirik Johnsen i sjømatrådet til NTB.

Ikke akutt fare for overfiske

Det er ikke akutt fare for overfiske av bestandene som er utløsende faktor, selv om manglende avtaler gjør at samlede kvoter for landene overstiger Det internasjonale rådet for havforsknings anbefalte totalt kvote på 526.000 tonn. Samlet vil uttaket komme på 733.000 tonn, med en sterk 2016-årsklasse som garantist for en solid stamme.

– Med et overfiske på samme nivå som i 2020 vil gytebestanden i 2022 fortsatt være over føre-var nivå. På lang sikt er imidlertid et fiske på et slikt nivå ikke regnet for å være føre-var, sier havforsker Erling Kåre Stenevik til NTB.

Forhandlingene mellom landene har havarert ti år på rad.

– Sertifiseringen krever at fiskebestandene er sterke, at fiskemetodene har minimal negativ påvirkning og at fiskeriet har en god forvaltningspraksis – noe disse fiskeriene ikke lenger kan være stolte av, sier Linneá Engström, programdirektør i MSC Skandinavia og Østersjø-regionen til NTB.