Et Sintef-ledet EU-prosjekt på autonome skip får 80 millioner kroner fra EU-kommisjonen. Det melder Sintef i en pressemelding onsdag.

Automatisk logistikk

Prosjektet skal utvikle automatiske logistikkløsninger for sjø og innenlands vannveier. Cirka 32 millioner kroner går til norske deltagere.

«Advanced, Efficient and Green Intermodal Systems» (AEGIS) heter prosjektet som har som må å vise at autonome skip og automatiserte havner kan gjøre transport på vann mye mer fleksibel og brukervennlig. AEGIS skal gjøre Europas transportsystem grønnere og mer fremtidsrettet og tilrettelegge for miljø- og nabovennlige havner, også i byene, viser Sintef til.

- Ytterligere styrking

- Bevilgningen til AEGIS-prosjektet er en anerkjennelse og ytterligere styrking av Norges ledende posisjon på utvikling av autonom skipsfart. Prosjektets fokus på havneoperasjoner og lasthåndtering gjør at det kompletterer andre store norske prosjekt, for eksempel EU-prosjektet AUTOSHIP, som i hovedsak ser på skipet, sier Vegar Johansen, administrerende direktør, i Sintef Ocean.

AEGIS er et treårig forsknings- og innovasjonsprosjekt med en total støtte på 7,5 millioner euro fra Horizon 2020 (Grant Agreement N°8599929). 40 prosent av forskningsmidlene går til Norge. SINTEF Ocean koordinerer og leder prosjektet.