Fra og med 1. januar blir 14 gyteområder for torsk stengt for fiske frem til 30. april i Oslofjorden og Skagerrak-kysten. Forbudet gjelder både yrkesfiskere og fritidsfiskere.

– Nødvendig

– Forbudet er nødvendig for å gi kysttorsken en sjanse til å bygge seg opp igjen, slik at vi igjen kan få en levedyktig torskestamme, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding som ble sendt ut før helgen.

VERNER TORSKEN: Fiskeriminister Harald T. Nesvik. Foto: NFD

Står dårlig til

Tilstanden for kyst- og fjordtorsk i Sør-Norge har over tid blitt dårligere. I den forbindelse har forvaltningen tatt grep for å verne om kysttorsken.

I fjor sendte Fiskeridirektoratet et forslag til vern av fjord- og kysttorsk i sør på høring. Det resulterte i at Nærings- og fiskeridepartementet har iverksatt et forbud mot å fiske torsk fra Telemark til svenskegrensen.

Det innebærer at hele Oslofjorden har fått et slikt forbud, og det ble iverksatt fra og med 15. juni i år. Forbudet som trer i kraft over nyåret betyr at alt fiske etter torsk forbys innenfor grunnlinjen fra Telemark til grensen til Sverige. I tillegg videreføres altså forbudet mot å fiske torsk i 14 definerte områder hvor torsken gyter, fra Lindesnes til svenskegrensen.

– En påminnelse

– Dette er en påminnelse om at fra 1. januar er det forbudt å fiske i de 14 gyteområdene, påpeker Olav Lekve, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Olav Lekve Foto: Ole Erik Klokeide

Forbudet mot å fiske i de 14 gyteområdene gjaldt også for inneværende år for samme periode; 1. januar til 30. april.

– Hvordan er forbudet blitt mottatt blant fiskerne?

– Vi har fått noen reaksjoner fra folk som er usikre på om forbudet gjelder sjøørret og annen anadrom fisk også. Det gjør det ikke. Om du klarer å fiske utelukkende etter anadrom fisk i disse gyteområdene, så er det tillatt, sier Lekve og legger til:

– Jeg tror de fleste har fått med seg at det er forbudt å fiske torsk i Oslofjorden og i de 14 gyteområdene. Vi har også forsøkt å nå utlendinger som bor fast i Norge, og som er ofte ute og fisker. For dem gjelder de samme reglene som for meg og deg, sier Lekve.

Han opplyser at forvaltningen trappet opp oppsynet i sør rett etter at forbudet ble innført i juni, i år.

Departementet viser til at alt fiske stenges i kyst- og fjordtorskens mest sentrale gyteområder. Undervannsjakt i gytefeltene vil være tillat siden dette er helt selektivt.

Anadrom fisk
  • Anadrom er et begrep som benyttes om ferskvannsfisk som regelmessig vandrer til havet på næringssøk og tilbake til ferskvann igjen for gyting. På samme måte omtales saltvannsfisk som gyter i havet og bruker ferskvann til oppvekstområde som katadrome.
  • I Norge har vi en rekke anadrome fiskearter, som for eksempel laks, ørret, røye, stingsild og havniøye.
    Kilde: Store norske leksikon