Michelle Huang er analytiker i Rabobank China Consumer Foods. Nederlandske Rabobank er én av verdens største finansinstitusjoner når det gjelder sjømat.

– Matalarmer får vanligvis varig virkning i Kina. Generelt sett tar det flere år før en matskandale slutter å påvirke markedet, sier hun til IntraFish.

Michelle Huang, Rabobank. Foto: Rabobank

Huang konstaterer at forbrukere i Kina nå vil være bekymret for sikkerheten i forsyningskjeden – til tross for at det vitenskapelig er slått fast at fisk i seg sjøl ikke er kilde til koronasmitte.

Bekymringen vil særlig gjelde sashimi-produkter som har vært et voksende segment innen sjømatkonsum.

Psykologisk effekt

Nå spiser ikke lenger Huang laks. Hun forteller at småbarnsforeldre i hennes bekjentskapskrets i Shanghai har sluttet å servere kokt laks til sine barn, noe som middelklasseforeldre hadde begynt å gjøre på ukentlig basis.

– Jeg tror ikke at laks i seg sjøl er virusbæreren, men psykologien er annerledes, og nå føler jeg meg utrygg å spise den, sier Huang og peker på forbrukernes manglende evne til bevisst å skille en risikohendelse fra en spesiell matvare, til tross for at eksperter og myndigheter forsøker å berolige.

Som verdens mest folkerike land konsumerer Kina enorme mengder sjømat. Forbrukerne har mye å velge mellom. Når laks mister glansen av å være sunn og sikker mat, vil forbrukerne sannsynligvis vende seg tilbake til lokalprodusert villfanget fisk og andre proteiner som de forstår opprinnelsen til, sier Huang.

Fall i eksporten

Hun legger til at når noe som dette skjer, er det lett å unngå importert sjømat som laks og torsk. Huang tror den ulykkelige hendelsen også vil ramme andre importerte sjømatprodukter, spesielt på sashimi-arenaen.

Forrige uke falt eksporten av fersk hel laks til Kina med 34 prosent i til 240 tonn. Det kan likevel ikke knyttes til rykteflommen rundt laks og korona ettersom dette kom på bordet senere.

- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det nye smitteutbruddet i Beijing vil ha for lakseeksporten fremover, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina, i en pressemelding fra Sjømatrådet torsdag morgen.

Den erfarne kokken Feng Jiang på restauranten Haiku i Shanghai har ansvaret for å gjøre laksen klar til servering. Nå tror kinesisk konsumanalytiker at rykteflommen rundt laks og korona vil skremme kineserne fra å spise laks i lang tid framover. Foto: Arkivfoto Per Ståle Bugjerde

Forsterkende effekt

En faktor som gjør denne saken enda vanskeligere, er at det er lenge mellom hver gang alarmen går for importerte matvarer. Huang kan bare huske én hendelse om kosttilskudd i 2018. Produktet var ikke importert, men et barn døde, og det ble slutt på salget.

Den gang spådde Rabobank effekten til å vare i to-tre år, men ironisk nok har pandemien og ny helsefokus fremskyndet friskmelding av produktet.

– Kan man gjøre noe for å redde laksemarkedet?

– Økt sporbarhet av produktet: Alt som kan gjøres for å vise forbrukerne prosessen og veien til markedet. Men dette vil fortsatt gjøre liten forskjell på kort sikt, sier Huang.