Når det åpnes for massevaksinasjon av personer som er utenfor risikogruppene, bør mannskap på fiske- og fangsfartøy prioriteres, skriver Fiskebåt i et brev til departementet onsdag. Det melder organisasjonen selv på sine nettsider.

Samfunnskritisk

Fiskebåt-direktør Audun Maråk understreker overfor Fiskeribladet at risikogruppene selvsagt skal prioriteres, men at det bør vurderes om fiskerinæringen skal gå foran i køen når det i andre runde åpnes for massevaksinasjon.

– Fiskerinæringen er vurdert som samfunnskritisk og av stor betydning. Vi ber derfor om at det vurderes å tilby fiskere, og kanskje ansatte i foredlingsindustrien, et tilbud der de kommer langt frem i køen når vaksinen skal gis til resten av befolkningen, sier han.

Driftsavbrudd med konsekvenser

I høst har næringen opplevd flere tilfeller hvor fiskefartøy har avbrutt turer og gått til land på grunn av mistanke om koronasmitte.

Maråk sier slike driftsavbrudd har store konsekvenser.

– Det får konsekvenser for mannskapet om bord, for mannskap på det andre skiftet, for anlegg der råstoff er levert og det kan få negative markedsmessige konsekvenser, sier Maråk.

Han peker også på man i et fiskefartøy lever tett på hverandre, og at sjansen for at flere blir smittet, dersom man først har fått koronaviruset om bord, er betydelig større enn i samfunnet for øvrig.

– Hvem skal næringa gå foran?

– Deg og meg. Når vi snakker om en samfunnskritisk eksportnæring, som operer innenfor de rammebetingelsene som vi gjør i sjømatnæringen, så mener vi det er naturlig å vurdere dette. Så får vi se hva helsemyndighetene konkluderer med, sier han.

Redusere risiko

Fiskebåt påpeker i brevet til helsemyndighetene at fiskeflåten så langt har kommet seg velberget gjennom pandemien med et par mindre smittetilfeller.

«Ved å få tidlig tilgang til vaksine, vil risikoen for smitteutbrudd om bord reduseres kraftig og gjøre det lettere å planlegge og gjennomføre bytte av mannskap, redusere belastningen på mannskapet og motvirke negative markeds- konsekvenser», heter det i brevet.