Jeg har heller ikke noe ønske om å starte en dialog hvor vi kaster skit på hverandre. At været i årets torskesesong har vært dårlig i lang tid og derfor lagt en demper for muligheten for yrkesfiskere til å drive effektivt med garn til havs, er nok skyld i noe av frustrasjonen i artikkelen som jeg sikter til.

Godt forhold

Som sagt har jeg stor respekt for yrkesfiskere, og de holder seg ikke for god til å fortelle hvor torsken står, for øyeblikket til havs, når vi hobbyfiskere trenger tips før vi drar eller hvordan fisket har vært de siste dagene.

Forholdet mellom de to gruppene tror jeg nok er veldig mye bedre enn det gis inntrykk av. Hobbyfiskere holder seg godt unna yrkesfiskere når de trekker garn etc. At de finner igjen noen av pilkene våre i garna sine, tror jeg de klarer å leve med.

Jeg er da en av de ivrige fiskere som benytter meg av Borgundfjorden som fiskeplass i mars måned, og jeg er ikke alene.

For mange med små båter er dette årets høydepunkt, og en mulighet for å skaffe seg fisk på eget bord samtidig som en får en flott tur på sjøen uten å måtte dra langt til havs.

En viktig fritidssyssel

Det er heller ikke hvert år det faktisk er fisk å få på bygrunna. I år er det tre år siden sist det var noe særlig fart i fiskeriet med stang.

Enkelte dager er det så mye som 100 båter som er utpå om kvelden for å prøve å få seg noe fersk fisk, og med opptil 4–5 personer om bord, sier det seg selv at dette er blitt en viktig fritids syssel for mange og kanskje den eneste måten de har til å skaffe seg fersk fisk selv.

Selv om der er mange båter så varierer fangsten fra ingenting per båt til noen som får hundre kilo. Det er derfor ikke slik at store mengder blir dratt opp hver eneste kveld.

Hvis du enda ikke har opplevd den fantastiske stemningen det kan være med båter rundt deg på alle kanter og flott stemning mellom alle som fisker, så bør du ta en tur en kveld det ikke blåser for mye. Det er helt utrolig.

Svært avhengig av været

Selve området på bygrunna som gir fisk på stang ikke er større enn 300 x 300 meter. Det er altså et veldig lite område det fiskes på med stang.

De ivrigste av oss har alle som mål å ta mest mulig av fisken vi ønsker å fiske på utsiden av Godøya, men med båter fra 14 fot og opp til 25 fot, som er den vanligste størrelsen, blir vi svært avhengige av været, i år har det kun vært 2–3 dager det har vært stilt nok 3 dager på rad for at dette var mulig.

Grunnen til at vi helst vil ta fisken utenfor Godøya enn på bygrunna, er både kvalitet og bitevillighet, men det krever som sagt godt vær over flere dager. De fleste som får en del fisk fryser ned filet samt salter og tørker klippfisk selv.

At det også er blitt populært for tilreisende med fiske på indre havn skader vel heller ikke for populariteten til Ålesund. Det har aldri vært en slik storindustri med tilreisende som det gis inntrykk av.

Jeg kan huske tidligere tider hvor det ble fisket med garn på by grunna. Over halvparten av dem som fisket med garn der var fiskere på trålere som var hjemme på fri tur og som kun hadde dette som hobby.

Jeg jobbet med flere som hadde permisjon i mars for å fiske med garn på by grunna. Så det at yrkesfiskere stenges ute er en sannhet med modifikasjoner, jo da det var noen av de der også men flesteparten av yrkesfiskerne fikk nok fisken sin andre steder.

Fiske til eget bruk

Det høres også ut som om det kun er på bygrunna yrkesfiskerne kan få kvoten sin, men det er noe forbanna tull.

Lørdag for en uke siden var jeg ute på Statsgrunnskallen utenfor Godøya og vi var tre stykker som dro det vi orket med stang. De få som hadde garn der hadde fangster på 3–5 tonn. Der var ikke mye garn heller, men alle de i småbåter som hadde tatt turen fikk mye fisk. 

Hvis det er slik at noen selger det som fanges i et område hvor yrkesfiskere ikke slipper til, så er jeg enig i at dette ikke er greit. Fisket i dette området bør være til eget bruk og ikke til salg. Men det er jo fremdeles åpent for yrkes fiskere som vil fiske med snøre for så å selge fangsten etterpå, så dette er litt kilent.

La oss slutte å klage

Det klages i artikkelen over så mye krøkt fisk, noe fisk blir krøket det er rett, men mesteparten biter selv. Hvis du hadde observert hvordan det fiskes av majoriteten så vil du se at det pilkes forsiktig for å få fisk som biter og at det sjelden fiskes aktivt for å rykke fisk.

La oss nå slutte å klage i misunnelse på hva andre gjør og heller glede oss over muligheten dette gir for alle som vil ha seg en torsk.

Med garn på bygrunna kan ingen fiske der unntatt 5 -7 yrkesfiskere som like godt kan fiske i Hessa fjorden eller utenfor Godøya.

La oss derfor beholde by grunna og Borgund fjorden til fritidsfiske, det er plass og fisk nok for begge grupper slik det er i dag.