Sylvi Listhaug har listet opp tre områder som er viktig å få gjennomslag for i Stortinget etter at Frp gikk ut av regjering. Iskanten er ett av dem. Det betyr kamp om oljeutvinning i Barentshavet.

Klar for gambling

Både Siv Jensen og Listhaug har benyttet anledningen til å si at de ikke er villige til å flytte iskanten en meter sørover. Jensen vil ikke «gamble» med en av våre viktigste næringer, som hun uttrykte det i debatten på NRK tirsdag kveld. Fiskeriressursene derimot, ser det ut til å være vilje i Frp til å gamble med.

Iskanten er overgangen mellom åpent hav og havis. Her settes grensen for hvor langt nord det vil bli tillatt med oljeaktivitet. På grunn av varmere klima har store områder som bare for noen år siden var dekket med is hele året, blitt isfritt deler av året.

Ikke statisk

Frp vil definere iskanten som det området der iskantsonen til enhver tid er. De vil at den operasjonelle begrensningen for oljeselskaper som driver med leteboring i Barentshavet ikke skal være større enn 50 kilometer fra den faktiske, observerte iskanten. 

Men iskanten er ikke statisk, den beveger seg fram og tilbake gjennom året i størrelse og dybde. 

I sommermånedene foregår det en

, som blir mat til lodde og polartorsk, som igjen blir mat til mange av våre viktigste fiskearter, sjøfugl og sjøpattedyr. 

Omstilling er viktig

 Hvor mange fiskearter som lever i iskantsonen varierer igjennom året, og fra ett år til et annet. Arter følger havtemperaturene. Torsk og hyse observeres nå lenger nord og øst i Barentshavet enn før.

Petroleumsproduksjon på dagens oljefelt vil vare til cirka 2050. Tiden framover mot 2050 bør brukes best mulig til å omstille seg mot andre næringer og inntekter til landet, ikke på å presse fram leting og i neste omgang oljeutvinning stadig lenger nord.

Vil flytte grenser

Hvem som får den viktige fiskeriministerposten etter at Frp gikk ut av regjeringen, har stor betydning for norsk fiskeripolitikk. Noen av partiene har allerede sagt klart i fra om hva de mener. Venstre og SV vil flytte iskanten sørover.

.  

Ap, Sp, og Høyre vil vente og se. Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykte i et radiointervju at Ap ikke vil gjøre noe som fører til at noen må ta «en større byrde» for å redde klima enn andre.

Hva han mente med byrde, kom ikke fram, men det kan godt hende oljeselskapene vil mene de blir pålagt å ta en større byrde for å redde klima enn mange andre næringer. Å sette en grense for hvor langt nord regjeringen skal tillate oljeboring, innebærer vanskelige valg.  Politikernes oppgaver er noen ganger å ta vanskelige valg.