Det er synd fiskeriministeren går så hardt ut. Da går det prestisje i utspillet.

Kun sløyd fisk

Bare sløyet fisk får føres ut av landet av private, forslag fra fiskeriministeren For et par år siden ble den såkalte troféfisken avskaff med næringens støtte.

En hel torsk eller sei på 10 kg er en utfordring å ta med hel slik forutsetningen var, for ikke å snakke om kveite på 20, 30, 40 kilo. Slikt er ingen uvanlig fangst på våre kanter.

Kravet om utførsel av sløyet ufiletert fisk blir umulig å forholde seg til.

Den kan ikke transporteres i privatbil 2500 km til Tyskland – ikke praktisk mulig uten drastisk kvalitetssenkning.

Fornærmende

Blokkfrysing av filet i vanntett pakning i isoporkasse er dagens praksis, og det fungerer. 

Fisken beholder da høyere kvalitet enn fisk kjøpt i butikk i Tyskland, dette ifølge gjestens egne utsagn, og en avgjørende grunn til å ta med fisk på denne måten. Reklameverdien for norsk fisk, kan knapt overvurderes.

Forslaget bortimot halverer utførselsmengden av ren fisk, og fornærmer anstendige gjester som tross alt utgjør det store flertallet.

Ved innføring av utførselskvoten i 2006, ble turistene omtalt nærmest som kriminelle. Mange uteble av den grunn. Vår omsetning sank med 20 prosent året etterpå, mens den inntil 2006 økte med 20 prosent årlig. Den negative ettervirkningen varte i årevis.

Kommer til å avvikle

Norge har en formidabel goodwill i Tyskland og resten av Europa, ikke minst grunnet fisketurismen, denne velviljen vil bli skadelidende.

Gjennomføres forslaget om utførsel av bare sløyet fisk, blir konsekvenser dramatiske for næringen.

Vi har drevet med turisfiske siden 1991, vi kommer til å avvikle, kanskje beholde et par båter og forsøke langtidsutleie av leiligheter, men det er ingen enkel sak. Fisketurismen utgjør nå tre fjerdedeler av driften.

Uverdig

Et forslag som ødelegger en hel næring er ikke en norsk statsråd verdig, kanskje ministeren burde finne seg annen sysselsetting.

Næringen har forbedringspotensial, og jeg har forslag. Men slikt krever samarbeid ikke henrettelse av næringen.

Turisfisket er avgjørende for mange små lokalsamfunn langs kysten. Verdiskapningen per kilo fisk er høyere enn for det profesjonelle fisket – med svært god margin. Det er også en lønnsom næring, som klarer seg uten subsidier.

Forslaget er kjent i Tyskland, det er bare vente på avbestillinger, de kommer nok.