Samarbeid mellom blå og grønn sektor er i mange sammenhenger trukket fram som en stor mulighet innenfor bioøkonomien, og restråstoff fra én sektor er antatt å kunne gi vekst innenfor de andre. 

Både gjennom utlysninger fra virkemiddelapparatet og i politiske notater har samarbeidsmulighetene blitt belyst.

Gode koblinger

Trøndelag fylkeskommune har satt potensialet for økt samarbeid mellom blå og grønn sektor på agendaen. 

I sin strategi for innovasjon og verdiskaping skriver de: «Regionen har særlig fortrinn i kombinasjonen store biologiske ressurser, komplette verdikjeder på skog, jord og marin sektor, samt nærhet til sterke kunnskapsmiljø. Utfordringen ligger i å etablere gode koblinger mellom aktørene og sektorene, ikke minst på tvers av tradisjonelle verdikjeder, f.eks. kobling mellom blå og grønn sektor.»

Kristian Henriksen

  • Leder NCE Aquatech Cluster i som er næringsklynge for leverandører til oppdrettsnæringen.
  • Er også seniorrådgiver i BDO-
  • Klyngen fikk NCE-status i 2016, og bygger på de to tidligere Arena-prosjektene Teknologi akvARENA og Smart Water Cluster.
  • Mer enn 100 bedrifter og organisasjoner er medlemmer.

Nytt samarbeid

Som strategien til Trøndelag fylkeskommune poengterer har utfordringen til nå vært å realisere potensialet for både samarbeid og økt verdiskaping mellom blå og grønn sektor, ikke minst næringslivsaktører imellom. Dette gjelder ikke bare i Trøndelag, men også i hele Norden. Innenfor enkelte områder har en lyktes med samarbeid, eksempelvis bruk av fiskegjødsel, men selv der er ikke alle utfordringer løst.

NCE Aquatech, ARENA Skog og Bondelaget setter nå dette på agendaen gjennom et strategisk samarbeid i Trøndelag. Gjennom dette ønsker vi å få innsikt i synergieffekter og om bærekraftig verdiskaping kan økes med innovasjon på tvers av verdikjedene for havbruks-, jordbruks- og skognæringen.

Innovasjonsmuligheter

På vegne av NCE Aquatech, ARENA Skog og Bondelaget, er dette nå tenkt kartlagt av Sintef, Ruralis og Trøndelag Forskning og Utvikling, med støtte fra Trøndelag fylkeskommune. Næringslivet i regionen har gode forutsetninger for å øke verdiskaping og lokal sysselsetting gjennom utvikling av nye produkter og tjenester basert på uutnyttede restprodukter.

Prosjektet skal øke kunnskapen om hvordan man kan arbeide med å realisere innovasjon på tvers av de tre sektorene, avdekke innovasjonsmuligheter og gi faglige vurderinger av hvilke som vil gi størst effekt for det trønderske næringslivet. Kartleggingen vil gjøres i tett samarbeid med næringslivsaktører innenfor havbruks-, jordbruks- og skognæringen og er tenkt startet opp første halvår 2019.

Økt verdiskaping

Sektorene vil sammenliknes, og målsettingen er å avdekke krysningspunkter for vare- og tjenestestrømmene og verdikjedene som kan gi grunnlag for en økning i verdiskaping og sysselsetting og en bærekraftig utnyttelse av bioressurser.

De potensielle resultatene i prosjektet vil tas videre av NCE Aquatech, ARENA Skog og Bondelaget, og kanskje vil en kunne trekke paralleller til samarbeid mellom blå og grønn sektor i Norden og muliggjøre økt verdiskaping også utenfor landegrensene.