«Tromsø kommune tillater ikke flere oppdrettskonsesjoner og eksisterende konsesjoner forlenges ikke uten at det drives i lukkede anlegg».

Det heter det fra Tromsø kommunestyre. Vedtaket kom seg et sjokk på mange onsdag.

Det var Ap, SV, Rødt, MdG, samt én representant fra Høyre som dannet flertall for vedtaket, etter det Fiskeribladet forstår. Vedtaket har blitt fulgt opp i kommunenes klima-, miljø- og energiplan.

Fjordtoktet - Folk for fjordene skriver på sin Facebook-side at dette er deres største seier til nå.

Erlend Svardal Bøe, gruppeleder i Tromsø Høyre. Foto: Marius Fiskum

- Lederrolle mot sjømat

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe er derimot rystet. På sin Facebook-side skriver han følgende:

«I høst fikk Tromsø kommune 30 millioner kroner fra havbruksfondet. Da jublet Arbeiderpartiet. Nå har Arbeiderpartiet vedtatt i kommunestyret at det ikke skal tillates flere oppdrettskonsesjoner i Tromsø kommune og at eksisterende konsesjoner ikke skal forlenges. I fjor skrev Arbeiderpartiets ordfører at «Tromsø må ta en lederrolle for sjømat». Det kan se ut som at ordføreren egentlig mente at Tromsø må ta en lederrolle MOT sjømat...»

Marit Bærøe, Sjømat Norges regionsjef for havbruk i Nord-Norge, er kritisk til vedtaket gjort av Tromsø-politikerne.

– Jeg tror ikke de er helt innforstått med vedtaket de har gjort. Kommunen har ikke mulighet til å legge rammer for teknologiutviklingen i havbruksnæringen. Jeg har ennå ikke satt meg inn i hva dette vil bety i praksis, men kommunen har ikke anledning til å gjennomføre vedtaket, da i henhold til akvakulturlovgivningen, sier hun til itromso.no

- Viktig og modig

Naturvernforbundet på sin side, hyller vedtaket.  

- Vi jubler for kommunestyrets vedtak. Dette er et viktig og modig vedtak først og fremst for miljøet i fjordene våre, men også for oppdrettsnæringa, som får insentiv til å utvikle seg i en miljøvennlig retning. Dette er et banebrytende vedtak i Norge og kan bety en helt ny oppdrettspolitikk hvor miljøet står i forsetet, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding.

Natur og Ungdom håper andre kommuner blir inspirert til å følge Tromsøs vedtak.

– Dette burde flytte grenser for hva kommuner tør å gjøre, også når det kommer til å trosse nasjonal politikk. Nå må man tørre å stå opp mot urealistiske vekstmål fra regjeringa, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.